Pentru pacienti, medicul de familie ar trebui sa reprezinte omul de incredere

20/05/2019
Pentru pacienti, medicul de familie ar trebui sa reprezinte omul de incredere

Pentru pacienti, medicul de familie ar trebui sa reprezinte omul de incredere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pentru-pacienti-medicul-de-familie-ar-trebui-sa-reprezinte-omul-de-incredere/

Medicul de familie, ca veriga primara in lantul de ingrijire a populatiei, prin cunostintele sale profesionale si atributiile pe care le are ar trebui sa rezolve circa 80 – 90% din nevoile oamenilor, a declarat medicul Cristina Costas, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, ea spune ca pentru pacienti, medicul de familie ar trebui sa reprezinte omul de incredere.

“Acesta reprezinta ‘poarta de intrare’ a pacientilor in sistemul de sanatate. El coordoneaza circuitul pacientului in sistemul de servicii medicale, colaborand cu toate celelalte specialitati medicale”, sustine medicul citata de Agerpres.

Atributiile sale in sfera serviciilor medicale sunt complexe, putand fi grupate in mai multe categorii: preventive, curative, educationale, administrativ-organizatorice, cercetare stiintifica.

Continut educational:

Potrivit dr. Costas, structura sistemului national de sanatate ar trebui privita ca o piramida cu interconexiuni structurale si functionale permanente si complexe intre toate departamentele si specialitatile medicale: nivelul I – ingrijiri primare de sanatate, care ar trebui sa rezolve circa 90% din nevoile medicale ale populatiei, nivelul II – ingrijiri secundare de sanatate, care sa rezolve 9% din nevoile medicale ale populatiei, nivelul III – ingrijiri tertiare de sanatate, care ar trebui sa rezolve 1% din nevoile medicale ale populatiei, nivelul IV – Ministerul Sanatatii si Familiei, care stabileste legi, programe, politici de sanatate, coordoneaza si evalueaza serviciile medicale furnizate de nivelele I, II si III.

In prezent, din pacate, spune medicul, procentele nu sunt cele mentionate, balanta fiind net crescuta la nivelurile II si III, ceea ce implica costuri nejustificate. Astfel se pierd fonduri substantiale, are utilizate la nivelul I ar avea un impact pozitiv pe termen lung asupra starii de sanatate a populatiei, mai relateaza Agerpres.

Doctorul a mai precizat ca un rol important in medicina de familie il are preventia, referindu-se la orice tip de activitate care contribuie la mentinerea starii de sanatate, reducerea morbiditatii (imbolnavirii) si mortalitatii printr-o anumita afectiune.

Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie, formata din peste 140 de membri, a desemnat data de 19 mai drept Ziua Internationala a Medicului de Familie.

autor

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Chisalita Aurica says:

    Eu sânt mai optimista.
    Consider că deja s-au schimbat multe în sistem si inca in Bine !!!!! Relația medic – pacient a devenit una f. Buna, pacientul având mare încredere în medic…..

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: