“Pentru noi, medicii de familie, primavara deschide, an de an, de peste un deceniu, un nedorit front de lupta”

13/03/2015
“Pentru noi, medicii de familie, primavara deschide, an de an, de peste un deceniu, un nedorit front de lupta”

“Pentru noi, medicii de familie, primavara deschide, an de an, de peste un deceniu, un nedorit front de lupta”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pentru-noi-medicii-de-familie-primavara-deschide-de-de-peste-un-deceniu-un-nedorit-front-de-lupta/

ordinanta-guvern-carduriMedicii de familie din toata tara se solidarizeaza si isi exprima nemultumirea la unison cu privire la noile prevedei ale Contractului-cadru elaborat de CNAS si Ministerul Sanatatii.

Dupa ce medicii de familie braileni au anuntat ca sunt gata sa protesteze, si cei de la Iasi sunt dispusi sa sa alatura acestei tendinte, sustinand demersurile si opiniile generale ale SNMF, de dezaprobare profunda a prevederilor care nu fac deloc bine medicinei de familie.

Astfel, Societatea Medicilor de Familie din Iasi a emis un comunicat de presa care exprima nemultumirile si parerile doctorilor de aici.

Organizatiile reprezentative ale medicilor de familie au incercat pina acum sa negocieze cu forurile decisive insa, ca si in anii precedenti, realizam ca nu reusim sa atragem atentia la fel de eficient ca marile corporatii care isi reprezinta interesele prin negocieri discrete.

Pentru noi, medicii de familie, primavara deschide, an de an, de peste un deceniu, un nedorit front de lupta. Noi, medicii din sistemul primar de asistenta medicala trebuie sa semnam sau sa prelungim contractul cadru anual intre cabinetele de medicina de familie si Casa de Asigurari de Sanatate. Ceea ce ar trebui sa fie pur si simplu o procedura birocratica devine razboi pentru ca gestionarul banilor colectati de la asigurati – CNAS – vine de fiecare data cu modificari care pun in mare dificultate exersarea profesiei dar si calitatea serviciilor pe care le primesc pacientii nostri”, sustine dr. Anca Deleanu, presedinte al Societatii Medicilor de Familie Iasi.

 In comunicatul cu pricina mai scrie:

Anul acesta, modificarile principale care se refera la medicina de familie sunt prevederi tehnice, mai greu de inteles de catre asigurati insa cu repercusiuni imense si negative.

Sub aparenta unor masuri liberale, proiectul noului contract cadru este de fapt un plan de afaceri pentru mari corporatii din “industria medicala”. De exemplu, noile reguli permit intrarea in sistem a unor medici de familie indiferent de numarul asiguratilor de pe lista. Gestul poate fi interpretat ca o deschidere fata de tinerii medici, nu? Ei bine, nu! Niciun medic cu 100 de pacienti nu poate rezista financiar in propriul cabinet asa ca acesta ar putea profesa doar la cabinetele marilor retele medicale private. Absorbiti de marile corporatii, medicii de familii cu liste scurte devin furnizori de “materie prima – pacienti” pentru servicii medicale prestate de cabinetele de specialitate ale aceluiasi trust. Cu alte cuvinte, medici de familie cu foarte putini pacienti, inclusi in mari lanturi de furnizare de servicii medicale, vor avea imperativ obligatia de a furniza TRIMITERI catre specialisti ai acelor lanturi, fapt ce va conditiona supravietuirea acestori mf-isti in sistem.

O astfel de abordare este incorecta si paguboasa si pentru colegii nostri de alte specialitati care detin cabinete medicale individuale si a caror activitate va fi limitata de preluarea pacientilor in retelele anterior descrise. Astfel, modificarile aduse sistemului de proiectul noului contract cadru este un semnal de alarma si pentru colegii din sistemul secundar de asistenta medicala, pe care ii asteptam sa se alature demersurilor noastre in vederea stoparii organizarii unor adevarate MONOPOLURI”.

Si pacientii pot sprijini initiativele medicilor de familie si sunt chiar chemati sa se alature acestora.

O analiza istorica a modificarilor anuale ale contractului cadru demonstreaza ca in fiecare an apare o noua diversiune care inceara in final sa canalizeze spre o concurenta neloiala pe banii asiguratilor, ” spune si dr. Magda Ibanescu, presedinta Patronatului Meidcilor de Familie Iasi, conform publicatiei ziaruldeiasi.ro.

Ne adresam prin toate caile pacientilor nostri pentru ca impreuna sa tragem la timp semnalul de alarma fata de abuzul celor care le gestioneaza banii si care, sub aparenta unor oferte de gratuitate de fapt risipesc banii transformand sistemul sanitar in businessuri de succes“, mai scrie in comunicatul Societatii Medicilor de Familie de la Iasi.

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: