Pentru medicii de familie! Documentele care trebuie eliberate pentru inscrierea copiilor la gradinita/scoala (download)

07/09/2016

Pentru medicii de familie! Documentele care trebuie eliberate pentru inscrierea copiilor la gradinita/scoala (download)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pentru-medicii-de-familie-documentele-care-trebuie-eliberate-pentru-inscrierea-copiilor-la-gradinitascoala-download/

CONCEDII-MEDICALESingurele documente necesare la inscrierea copiilor la gradinita sau scoala sunt adeverinta medicala de la medicul de familie si avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar in cazul in care exista simptome de boala infectioasa la copil.
Este anuntul facut de Ministerul Sanatatii la inceputul lunii septembrie. Reamintim ca anul trecut, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei au stabilit printr-un ordin comun documentele medicale necesare la inscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de invatamant in Romania.

Potrivit comunicatului recent emis de MS, “aceste documente nu prevad rubrici pentru rezultatele analizelor medicale”.

Ministerul Sanatatii doreste ca publicul – in special parintii – sa fie informat asupra unor elemente esentiale pe care ar trebui sa le cunoasca pentru a lua decizii si a actiona in mod responsabil pentru sanatatea copiilor lor:

•         Prezenta nazala si/sau faringiana a stafilococilor sau pneumococilor este frecventa si nu reprezinta in sine un pericol pentru sanatatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesita un tratament antibiotic.

•         Testele/analizele medicale pentru gradinita nu sunt solicitate in mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologica, adica nu pot fi interpretate asa incat sa dea indicatii asupra unui pericol real la care sunt expusi ceilalti membri ai comunitatii scolare in care intra respectivul copil.

•         Efectuarea acestor teste/analize, interpretate in mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fara ca aceasta sa fie cu adevarat necesara. Consecintele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeste antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenti la antibiotice ce pot fi ulterior transmisi mai departe in comunitate.

Ministerul Sanatatii incurajeaza institutiile din domeniul sanitar, unitatile scolare si medicale sa informeze corect populatia despre lipsa beneficiilor unor asemenea testari. La fel de important este sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care exista in organism in mod normal.

Adeverinta medicala pentru inscrierea in colectivitate poate fi descarcata AICI

Aviz epidemiologic pentru (re)intrare in colectivitate poate fi descarcat AICI

Fisa de vaccinari noua poate fi descarcata AICI

Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos, AICI

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: