Pe ce loc se situeaza Romania in topul tarilor privind accesul la hrana

29/01/2014

Pe ce loc se situeaza Romania in topul tarilor privind accesul la hrana

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pe-ce-loc-se-situeaza-romania-topul-tarilor-privind-accesul-la-hrana/

alimente-populatieLa nivel global, 1 din 8 oameni merg la culcare flamanzi, chiar daca in unele zone ale lumii hrana este irosita si aruncata. Un infografic realizat de oxfam.or.uk arata care sunt tarile in care oamenii au sau nu acces la suficienta hrana. Infograficul “The Good enough to eat” a analizat datele a 125 de tari, luand in calcul accesibilitatea ca pret a alimentelor, subnutritia, diversitatea si calitatea alimentelor si dietele relationate cu un stil de viata sanatos.

Tarile in care alimentatia nu este o problema

In cele 125 de tari, Romania s-a situat pe locul 51, obtinand un scor ridicat in categoria “mancare suficienta” pentru populatie, si un scor mai mic in ceea ce priveste calitatea, pretul alimentelor si sanatatea asigurata de alimentele consumate, informeaza agromonitor.ro.

Primul loc in top este ocupat de Olanda, urmata de Suedia, Franta, Danemarca, Suedia, Austria, alaturi de alte tari europene.

In partea opusa a topului se situeaza tari precum Chad, ultimul in clasament, Angola, Etiopia, Madagascar, Yemen si alte tari din Africa.

Accesul la mancare a populatiei a avut in vedere procentul populatiei care nu are suficienta hrana pentru nevoile de baza si de numarul copiilor sub cinci ani care sufera de subnutritie.

Accesibilitatea alimentelor din punct de vedere financiar a fost calculata comparand cand de scumpa este mancarea fata de alte bunuri si servicii din aceeasi tara.

Dieta relationata cu sanatatea populatiei a avut in vedere numarul de persoane care sufera de diabet sau obezitate.

Siguranta hranei a fost masurata in functie de accesul populatiei la o sursa sigura de apa, fie in interourl casei, fie in exterior printr-o fantana.

Sistemul de nutritie global are serioase deficiente

Statistica prezentata mai sus arata ca, in multe tari de pe glob, oamenii inca se confrunta cu dificultati majore in ce priveste accesul la o hrana sigura si sanatoasa.

Organizatia Oxfam propune ca masuri de imbunatatire a sistemelor la nivel global: investitii in agricultura practicata de micii fermieri pentru diversificarea culturilor, investitii in utilajele folosite in agricultura care sa protejeze culturile si atmosfera de noxe, spijinirea comunitatilor vulnerabile care risca sa-si piarda terenul pe care-l cultivau pentru a-si asigura hrana in familie, actiuni guvernamentale pentru reducerea supraponderalitatii si obezitatii in randul populatiei.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: