Paun: Una dintre prioritatile Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii Europene o reprezinta accesul pacientilor la medicamente

20/09/2018

Paun: Una dintre prioritatile Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii Europene o reprezinta accesul pacientilor la medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/paun-una-dintre-prioritatile-romaniei-la-presedintia-consiliului-uniunii-europene-o-reprezinta-accesul-pacientilor-la-medicamente/


Evaluarea tehnologiei medicale este inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, eforturile concentrandu-se mai mult pe produsele farmaceutice, spune Diana Paun, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale.

“Evaluarea tehnologiei medicale este inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, eforturile concentrandu-se mai mult pe produsele farmaceutice. Alte tehnologii, precum procedurile de diagnosticare ori interventiile chirurgicale, sunt neglijate. Solutiile raportului realizat de Economist Intelligent Unit vizeaza o mai buna reglementare a pietii farmaceutice in cadrul legislativ bine pus la punct si predictibil, eliminarea barierelor administrative de tipul intarzierilor in introducerea noilor medicamente cu care ANM se confrunta datorita fie proceselor administrative impovaratoare, fie, asa cum adesea afirma ANM, lipsei de personal”, a declarat Diana Paun citata de Agerpres.

Ea a amintit ca Euro Health Consumer Index pozitioneaza Romania pe ultimul loc in clasament in ceea ce priveste performanta in domeniul politicii medicamentelor, cu deficiente la toti indicatorii inclusi in metodologie.

“De exemplu, cheltuiala publica pentru medicamente este cu mult sub media statelor incluse in studiu. Intervalul de timp pentru includerea noilor medicamente in lista nationala este cu unul peste media statelor incluse in studiu. Raportul european cu privire la domeniul sanatatii in 2017 concluzioneaza ca accesul la medicamente reprezinta o provocare majora. Actualizarea listei de medicamente este binevenita, dar, asa cum spunea si ministrul, este de data recenta, pentru ca intre 2008-2015 acest lucru nu s-a produs, iar pacientii nu au avut acces la tratamente noi. (…)”, a afirmat consilierul prezidential

Ea a spus ca una dintre prioritatile Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii Europene pe zona de sanatate o reprezinta accesul pacientilor la medicamente.

“Mai mult, alte doua prioritati sunt rezistenta antimicrobiana si imunizarea, sunt conexe tematicii conferintei pe care o organizati astazi. (…) Legislatia europeana in domeniul farmaceutic s-a aflat pe agenda statelor care au detinut presedintia in ultimii 4 ani”, a mai aratat Diana Paun conform sursei mentionate.

Potrivit acesteia, preocuparea in vederea accesului la medicamente pentru siguranta pacientului, pentru monitorizare si reglementare in domeniul medicamentului, este globala:

“Falsificarea medicamentelor reprezinta o amenintare majora la adresa sanatatii, cu care se confrunta toate statele lumii si din nefericire tara noastra nu face exceptie”.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: