Paun: Folosirea aceleiasi scheme terapeutice pentru toti pacientii nu va mai fi de viitor

18/10/2022
Paun: Folosirea aceleiasi scheme terapeutice pentru toti pacientii nu va mai fi de viitor

Paun: Folosirea aceleiasi scheme terapeutice pentru toti pacientii nu va mai fi de viitor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/paun-folosirea-aceleiasi-scheme-terapeutice-pentru-toti-pacientii-nu-va-mai-fi-de-viitor/

Finantarea serviciilor medicale si a medicamentelor ar trebui regandita si trebuie reformat tot ce tine de partea de rambursare a medicamentelor, este de parere consilierul prezidential Diana Paun.

“Daca tot regandim sistemul sanitar si piata farma, trebuie sa regandim sa reformam si finantarea. Finantarea serviciilor medicale, dar si a medicamentelor. (…) Trebuie sa reformam si tot ce tine de partea de rambursare a medicamentelor, orientandu-ne catre pacient, banii trebuie sa urmeze pacientul. (…) Rambursarea se poate face per serviciu sau plata per performanta trebuie avuta in vedere, pentru ca, asa cum stiti, la acest moment exista salarii fixe – salariu tarifar pentru medicii din spitalele publice si indiferent de activitatea pe care o indeplineste medicul pe perioada programului de lucru salariu este acelasi. Nu exista un sistem competitiv de stimulare a corpului medical pentru acordarea de servicii medicale de calitate. Este adevarat ca salariile au crescut si toata lumea recunoaste asta, dar poate ca ar fi necesara o analiza a modului in care serviciile medicale au crescut in paralel cu cresterea salariilor sau intrebarea este daca au crescut”, a declarat Diana Paun, potrivit Agerpres.

In opinia sa, folosirea aceleiasi scheme terapeutice pentru toti pacientii ‘nu va mai fi de viitor’, avand in vedere ca fiecare are particularitatile genetice, epigenetice, de relatie cu mediul, iar tratamentele vor trebuie adaptate persoanei.

“Ca atare, cumva, plata ar trebuie sa se faca corespunzator cu rezultatele pe care le obtinem la pacientul respectiv pentru terapia respectiva”, a mai sustinut Paun, potrivit sursei citate.

In opinia sa, ar trebui reformata si politica de vaccinare si, totodata, este nevoie de politici in industria farma bazate pe dovezi ‘regandite’ in acord cu contextul actual.

Etichete: scheme terapeutice, serviciile medicale, piata farma, finantare servicii medicale, acces medicamente, diana paun

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Florina Cristina Comanici says:

    … si cum ramane cu protocoalele?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: