Patronatul Medicinii Integrative a studiat sistemul oncologic si situatia pacientilor cu cancer din Romania

12/08/2011

Patronatul Medicinii Integrative a studiat sistemul oncologic si situatia pacientilor cu cancer din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/patronatul-medicinei-integrative-a-studiat-sistemul-oncologic-si-situatia-pacientilor-cu-cancer-din-romania/

Situatia persoanelor diagnosticate cu cancer in societatea romaneasca a fost analizata de catre Patronatul Medicinei Integrative in cadrul proiectului european Retea multiregionala pentru terapie integrativa, consiliere si reintegrare sociala a persoanelor diagnosticate cu cancer.

Studiul denumit “Raport de cercetare calitativa al persoanelor diagnosticate cu cancer si al apartinatorilor acestora” a fost realizat in cele trei centre teritoriale: Bucuresti, Iasi si Cluj Napoca, in cadrul carora se desfasoara proiectul.
Raportul prezinta perceptia pacientilor cu privire la sistemul medical romanesc, relatiile lor cu familia si prietenii, cu angajatorii si cadrele medicale.

Cercetarea a fost realizata pe baza a 6 focus grupuri (3 cu persoane diagnosticate cu cancer si 3 cu apartinatori) si 24 de interviuri cu angajatori din cele trei regiuni. “Am certitudinea ca prin acest raport de cercetare calitativa am reusit sa identificam principalele probleme cu care se confrunta persoanele diagnosticate cu cancer si apartinatorii acestora, fie ca ne referim la problemele cu angajatorii, sistemul medical sau relatiile interpersonale. Rezultatele cercetarii ne-au oferit solutii de integrare sociala a pacientilor oncologici pe care le vom pune in practica in cadrul celor 3 centre din Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca”, a declarat Liviu Mandler, presedintele Patronatului Medicinei Integrative.

Oncologia din privatul romanesc, greu accesibila romanilor

Din cercetare a reiesit ca este preferata zona serviciilor medicale private, in primul rand datorita atitudinii personalului medical fata de pacienti si insotitori, dar si datorita transparentei costurilor si a unei organizari semnificativ mai bune. Totusi, accesul la serviciile oferite de clinicile particulare este relativ restrans din cauza barierei financiare. Zona de oncologie este in prezent putin dezvoltata in sfera privata si nivelul de specializare al medicilor este perceput ca fiind inferior celui din marile centre de stat, ceea ce face ca serviciile private pe zona de oncologie din tara sa nu reprezinte momentan o alternativa pentru persoanele diagnosticate cu cancer.

“Desi se recunoaste existenta unor cadre medicale deosebite atat din punctul de vedere al pregatirii profesionale, cat si al modului in care gestioneaza relatia cu pacientii, numarul exemplelor negative si impactul acestora pare sa incline balanta in sensul celor din urma. Se vorbeste astfel de cristalizarea unei lipse de empatie si de aparitia unui gen de rutinizare a actului medical, comunicarea si relatia cu personalul medical fiind disfunctionale. Aceasta lipsa de implicare pe zona psihologica a tratamentului este privita drept o consecinta structurala a dezechilibrului dintre fenomenul de crestere accentuata a incidentei cancerului in Romania si numarul prea mic de centre si cadre medicale specializate care sa le preia. Aceasta situatie se traduce printr-o suprasolicitare a personalului medical, afectand in mod implicit activitatea acestora si atitudinea fata de pacienti”, este una din concluziile studiului.

Centrele oncologice de stat, suprasolicitate

Incidenta cazurilor de neoplasm a cunoscut o crestere semnificativa, numarul institutelor specializate in diagnosticarea si tratarea acestei boli a ramas acelasi ca inainte de anii ‘90, neexistand o corelare intre nevoile actuale si serviciile medicale oferite in acest sens. Aceasta lipsa de reevaluare si adaptare a sistemului medical romanesc in raport cu evolutia cazuisticii neoplasmelor in Romania face ca centrele oncologice sa fie suprasolicitate si expuse unei presiuni semnificative generate de numarul foarte mare de pacienti in raport cu personalul medical specializat si capacitatea propriu-zisa a spitalelor de a raspunde in mod eficient la acesata situatie.

Cele mai importante rezultate ale acestui studiu au reliefat ca:

  • Autoritatile sunt percepute ca avand un nivel minim de interes si implicare in sprijinirea bolnavilor.
  • Angajatorii nu sunt motivati sa pastreze in functie sau sa angajeze persoane diagnosticate cu cancer, manifestand o lipsa de intelegere si sprijin fata de acestea.
  • Pacientii si apartinatorii lor considera ca sistemul medical romanesc are un grad scazut de pregatire si gestionare a numarului mare de cazuri medicale.
  • Serviciile medicale sunt percepute ca fiind neperformante din cauza conditiilor precare din spitale si suprasolicitarii personalului medical.
  • Pacientii si apartinatorii simt lipsa unui sistem de informare care sa ii poata orienta si recurg la surse informale cum ar fi discutiile pe holurile spitalelor si mediul online.
  • Pacientii oncologici si apartinatorii lor au nevoie de consiliere psihologica pentru a depasi socul aflarii vestii.
  • Pacientii trebuie ajutati pentru a evita autoizolarea si depresia.

In urma cercetarii au fost identificate si cateva solutii de imbunatatire a vietii persoanelor diagnosticate cu cancer:

  • integrarea psihologiei in tratamentul pacientilor oncologici;
  • asigurarea unei consilieri psihologice pentru pacienti si apartinatori in vederea reintegrarii sociale si cresterii stimei de sine;
  • grupuri de suport destinate schimbului de experinte si sprijinirii reciproce.

Proiectul “Retea multiregionala pentru terapie integrativa, consiliere si reintegrare sociala a persoanelor diagnosticate cu cancer” continua pana in 2013 si are ca obiectiv central crearea unei retele de centre cu acoperire multiregionala pentru consolidarea capacitatii competentelor si stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer.

Autor: redactor sef Alexandra Manaila
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: