Parlamentul European a aprobat certificatul digital Covid | Documentul intra in vigoare de la 1 iulie

09/06/2021
Parlamentul European a aprobat certificatul digital Covid | Documentul intra in vigoare de la 1 iulie

Parlamentul European a aprobat certificatul digital Covid | Documentul intra in vigoare de la 1 iulie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/parlamentul-european-a-aprobat-certificatul-digital-covid-documentul-intra-in-vigoare-de-la-1-iulie/

Parlamentul European a aprobat definitiv, miercuri, certificatul digital COVID-19, pentru a facilita calatoriile in spatiul Uniunii Europene si pentru a contribui la redresarea economica, potrivit unui comunicat de presa.

Astfel, certificatul digital Covid urmeaza sa fie emis gratuit de autoritatile nationale si va fi disponibil in format digital sau pe hartie si va include si un cod QR.

Potrivit Parlamentului European, documentul va dovedi ca persoana in cauza a fost vaccinata, s-a vindecat in urma bolii sau a avut recent un rezultat negativ al testul pentru detectarea infectiei. In fapt, este vorba de trei certificate distincte. Prin votul din Parlamentul European, la nivelul Uniunii se asigura un cadru comun pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor si capacitatea verificare pe teritoriul UE.

Incepand cu data de 1 iulie 2021, pentru o perioada de 12 luni, sistemul agreat la nivel european urmeaza sa fie pus in functiune. Totusi, detinerea certificatului nu va fi o conditie prealabila pentru a putea beneficia de libertatea de circulatie si totodata, documentul nu va fi considerat un document de calatorie.

Totodata, statele UE sunt sfatuite sa asigure posibilitati de testare usor accesibile si la preturi abordabile.

Toate tarile membre trebuie sa accepte certificate de vaccinare emise in alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agentia Europeana pentru Medicamente (AEM).

Statele membre decid, in schimb, daca accepta si certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor nationale de autorizare sau pentru cele inscrise pentru utilizare in caz de urgenta pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Etichete: certificat digital covid, certificat verde covid, certificat calatorie ue pandemie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: