PALMED propune realizarea unui program de sanatate orala

22/03/2022
PALMED propune realizarea unui program de sanatate orala

PALMED propune realizarea unui program de sanatate orala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/palmed-propune-realizarea-unui-program-de-sanatate-orala/

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) atrage atentia asupra necesitatii introducerii unui program de sanatate orala. Mai exact, este vorba de preveirea cariei dentare la copii, precum si realizarea unui recensamant al starii de sanatate orala a populatiei.

Potrivit unui comunicat de presa, propunerea privind realizarea celor doua programe si argumente ce pot constitui nota de fundamentare si indicatorii de evaluare au fost inaintate Ministerului Sanatatii.

PALMED argumenteaza ca peste 99% din serviciile de stomatologie oferite in Romania sunt furnizate de mediul privat. Un studiu realizat de EY Romania la solicitarea PALMED arata ca piata serviciilor stomatologice este finantata de sistemul public de sanatate intr-o proportie de doar 6%, cu mult sub media europeana, de 31%.

Potrivit sursei citate, finantarea scazuta se reflecta negativ in numarul de consultatii stomatologice anuale din Romania, de doar 0,4, comparativ cu 1,4, cat este in Europa.

“Aceasta rata scazuta poate fi ameliorata exclusiv prin intermediul unor programe nationale si prin sprijinirea educatiei de profil in scoli. Doar prin promovarea importantei sanatatii orale si constientizarea impactului pe care aceasta il are asupra intregului organism putem sa imbunatatim starea generala de sanatate a populatiei”, afirma presedintele PALMED, Cristian Hotoboc, potrivit unui comunicat.

Potrivit susrei citate, datele arata faptul ca 4 din 10 copii mai mici de 13 ani au carii dentare pe dintii permanenti si aproape 90% dintre acestea nu sunt tratate, de cele mai multe ori din lipsa banilor si a educatiei.
In 2020, pentru medicina dentara a fost alocat un procent de doar 0,33% din bugetul asigurarilor sociale.

Astfel, PALMED propune lansarea unui subprogram dedicat prevenirii cariei la copii, care are drept obiectiv scaderea incidentei cariilor dentare, oferind date importante despre impactul activitatilor de prevenire.

Programul presupune realizarea unei consultatii anuale la medicul stomatolog, precum si disponibilitatea prestarii, in mod gratuit, a unor servicii medicale de tip radiografie panoramica, profilaxie completa – detartraj, periaj, fluorizare, sigilare dinte permanent/temporar, obturatie dinte permanent/temporar. Tot in cadrul acestui program se propune si realizarea de sesiuni de informare catre grupuri tinta decontate din bugetul Ministerului Sanatatii, la care se adauga activitati si actiuni specifice de educare a populatiei pana in 18 ani.

De asemenea, un alt proiect inaintat Ministerului Sanatatii vizeaza recensamantul starii de sanatate orala a populatiei, care consta in efectuarea unui studiu national de cercetare privind incidenta cariilor dentare si a altor afectiuni dentare in Romania, program care ar urma sa fie finantat din fonduri de la bugetul de stat.

Tototdata, PALMED solicita initierea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Sanatatii, cu implicarea specialistilor in domeniu.

Etichete: sanatate orala, prevenire carii dentare, PALMED

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: