Pacientul va putea sa-si aleaga medicamentul dupa recomandarile medicului

05/09/2013

Pacientul va putea sa-si aleaga medicamentul dupa recomandarile medicului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientul-va-putea-sa-si-aleaga-medicamentul-dupa-recomandarile-medicului/

poza ministerul sanatatiiIncepand cu anul 2014 va exista o norma in contractul-cadru prin care medicul va fi obligat sa informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, conform ultimelor declaratii ale ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In acest fel, pacientul va putea alege medicamentul generic, dupa informarea medicului.

Medicul trebuie sa informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc

Conform normei care va fi introdusa in contractual-cadru incepand cu 2014, in urma comunicarii dintre pacient si medic asupra medicamentelor pe care acesta le poate lua, pacientul va avea puterea de decizie in alegerea medicamentului.

“(…) in acord cu Fondul Monetar International avem o prevedere pe programul Ministerului Sanatatii prin care medicul va fi obligat sa informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic pana la original, si pacientul sa decida, sa opteze”, a declarat ministrul Sanatatii.

Ce deficiente de functionare exista

Pentru ca pacientul sa beneficieze de aceste medicamente pentru care a optat, farmacia care are contract cu CAS are obligatia sa-I asigure pacientului in 24 de ore medicamentul respectiv, conform legii.

“Daca nu, la reclamatia dumneavoastra, Casa poate sanctiona acea farmacie. Deci cadru exista, insa ceea ce se intampla sunt deficiente de functionare”, a completat ministrul Eugen Nicolaescu.

Dezbateri ale Ministerului Sanatatii despre reforma in sistemul sanitar

Declaratiile privind noua norma care va fi inclusa in contractual-cadru din 2014 au fost facute cu prilejul dezbaterilor regionale pentru Oltenia pe tema proiectelor de acte normative. Subiectele central ale acestor dezbateri regionale sunt:

  • restructurarea si reorganizarea sistemului medical
  • legea malpraxis
  • proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi
  • modificarea statutului spitalelor
  • pachetul de servicii medicale de baza

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Lista statelor in cazul in care se impune carantina la domiciliu pentru 14 zile

Medicii care trateaza pacientii cu Covid-19 sunt ingrijorati de criza unor medicamente esentiale

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford genereaza raspuns imun la persoanele in varsta

Un alt medic a pierdut lupta cu Covid-19 | Chirurgul Dumitru Octavian Unc a murit dupa ce s-a infectat cu noul coronavirs

Medic la Institutul ‘Matei Bals’: Panica nu duce la nimic bun