Pacientul ‘fantoma’ costa scump | Rogobete taie din banii spitalelor care deconteaza fictiv

Pacientul ‘fantoma’ costa scump | Rogobete taie din banii spitalelor care deconteaza fictiv
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientul-fantoma-costa-scump-rogobete-taie-din-banii-spitalelor-care-deconteaza-fictiv/
Cum poti deconta servicii pentru un pacient care nici n-a calcat in spital? Cum poti justifica milioane incasate, dar doar cateva mii cheltuite pe medicamente? Si mai ales: cine plateste pentru aceste practici?
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, anunta masuri dure impotriva fraudelor din sistemul medical, vizand atat unitatile publice, cat si cele private. CNAS nu va mai plati 10% din valoarea contractului daca in timpul controalelor sunt identificate servicii fictiv decontate.
“In ultimele patru saptamani, impreuna cu presedintele Casei, impreuna cu prim-ministrul, incercam sa analizam cifrele reale din sistem pentru a intelege fenomenul. Si am ajuns la concluzia ca multe servicii au fost decontate, desi ele nu s-au intamplat niciodata. Si am avut surpriza sa vedem ca pe acelasi pacient au fost decontate in aceeasi zi multe servicii, cu toate ca pacientul nu a fost prezent niciodata in unitatea sanitara publica sau privata, motiv pentru care venim cu o masura destul de grea si anume instituirea unei sanctiuni si recuperarea contravalorii serviciilor medicale in cazul in care, in perioada derularii contractului, structurile de control ale Caselor si, sigur, ale Ministerului Sanatatii raporteaza, conform contractului, in vederea decontarii acestora, servicii care nu au fost efectuate, iar furnizorul de servicii medicale spitalicesti nu poate face dovada efectuarii acestora pe baza evidentelor proprii. (…) Sanctiunea va fi o suma stabilita prin procent de 10% la contravaloarea serviciilor de spitalizare aferente lunii in care s-au inregistrat aceste servicii decontate fictiv. Pe scurt: Casa nu va plati 10% din valoarea contractului cu unitatea sanitara, publica sau privata, daca sunt identificate astfel de cazuri de fraudare pana la urma a sistemului si de decontare fictiva a serviciilor”, a anuntat Alexandru Rogobete, citat de Agerpres.
Dar sanctiunile nu se opresc aici. In cazul in care o unitate medicala factureaza sume mari catre CNAS fara a justifica cheltuielile minime necesare (medicamente, reactivi, consumabile), sanctiunea poate ajunge la 20% din valoarea contractului.
“Se mai intampla un fenomen: exista anumite unitati sanitare, publice si private, care deconteaza sau care factureaza catre CNAS, in timp de o luna, servicii. Si va dau o cifra, nu este reala, este doar pentru a intelege fenomenul: factureaza servicii de 10 milioane de lei, dar investeste in medicamente, in consumabile medicale, in reactivi 10.000, 20.000 de lei pe luna. Or, acest lucru nu este posibil. Nu poti sa efectuezi 20 de anestezii generale intr-o luna, care sa te coste 2% sau 3% din valoarea costului real. Din acest motiv, Casa impreuna cu Ministerul Sanatatii vor efectua controale si vor aplica o sanctiune de 20% din valoarea contractului cu CNAS pentru acele situatii in care nu se poate face dovada, prin facturi sau prin documente de livrare a echipamentelor medicale, a medicamentelor sau a consumabilelor medicale”, a atras atentia ministrul Sanatatii.
Rogobete a adus in discutie si o practica „cunoscuta, dar ignorata” de multi: echipamente si materiale sanitare din spitale publice care ajung in cabinete private.
“Sunt sigur ca multi care ma privesc acum cunosc acest fenomen prin care medicamentele, materialele sanitare si, mai grav, uneori, echipamentele medicale sunt luate din spitalul public si instalate si folosite in cabinetele private. Nu am spus in spitalele private, am spus in cabinetele private si este o mare diferenta”, a mai ministrul Sanatatii.
Etichete: decontari fictive spitale, fraudare sistem sanitar, decontare servicii medicale cnas, rogobete
Cele mai noi stiri medicale:

Managementul personalizat al cancerului renal: Perspective actuale in diagnostic…
Publicat pe 22-07-2025
