Pacientul conteaza | Ce promite Guvernul pentru un sistem sanitar in beneficiul pacientilor

Pacientul conteaza | Ce promite Guvernul pentru un sistem sanitar in beneficiul pacientilor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientul-conteaza-ce-promite-guvernul-pentru-un-sistem-sanitar-in-beneficiul-pacientilor/
Te-ai saturat sa stai la cozi interminabile, sa alergi dupa programari sau sa nu stii exact ce serviciu medical ti s-ar putea deconta?
Ce-ar fi daca ti-ai putea face o programare medicala cu un click, ai avea acces mai usor la investigatii, iar cardul tau de sanatate ar ramane valabil inca 10 ani?
Nu e un vis – e inceputul unei reforme promise de Guvern, cu masuri care vor schimba radical modul in care ajungi la medic si cum esti tratat. De la extinderea programului in policinici, pana la acces rapid la rezultate si medicamente de ultima generatie – sistemul sanitar romanesc promite sa puna pacientul in centru.
Afla ce urmeaza si ce inseamna asta pentru tine – pentru sanatatea ta, a parintilor tai, a celor dragi.
Potrivit Guvernului, principalele masuri privind reforma sistemului sanitar in beneficiul pacientului, sunt:
• Crearea unei platforme online, pe care orice pacient sa-si poata face o programare. Spitalele si clinicile care au sisteme de programari vor fi interoperabile cu acest sistem.
• Informarea pacientului, printr-un mesaj, sms sau e-mail, despre serviciul medical de care a beneficiat – de la medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical, farmacie – si decontul de care a beneficiat.
• Extinderea programului in ambulatoriul de specialitate din spitalele publice pana la ora 20:00, pentru ca pacientii sa aiba acces la investigatii precum EKG sau ecografie, de exemplu.
• Tratarea pacientilor in unitatea sanitara unde se prezinta, fara sa mai fie transferati in alte unitati sanitare pentru tratament. Va creste si numarul de interventii, de diagnosticare si de tratament efectuat in ambulatoriul de specialitate.
• In zonele slab deservite medical sau izolate, medicul din ambulatoriul de specialitate va putea sa-si deschida cabinete cu fractiuni de norma si va fi introdus un program de mobilitate, astfel incat medicii specialisti sa ofere servicii in unitati sanitare unde exista deficit.
• Pacientii cu boli acute vor avea acces la investigatiile medicale paraclinice de laborator, analize medicale si imagistica medicala si aceste afectiuni le vor putea fi monitorizate o data pe an. La pacientii oncologici investigatiile de tip monitor vor ramane in cuantum nelimitat, indiferent de bugetul alocat investigatiilor paraclinice.
• Accesul la rezultatul analizelor de laborator, al investigatiilor imagistice va fi mai usor. Imaginile obtinute prin investigatia CT sau RMN vor fi, obligatoriu, oferite medicului prescriptor si pacientului. Furnizorul de servicii paraclinice va trebui sa ofere pacientului rezultatul investigatiilor paraclinice in maximum trei zile.
• Pacientii cu afectiuni grave vor avea acces la cele mai noi medicamente, care pot sa trateze sau sa opreasca o anumita boala. Se va facilita accesul medicamentelor pe piata din Romania si pe lista medicamentelor compensate si gratuite, in special a medicamentelor generice, intr-o perioada de timp comparativa cu media europeana.
• Durata valabilitatii cardului de sanatate se prelungeste cu 10 ani.
• Ajustarea pana la eliminare a coplaatii pentru serviciile medicale, spitalicesti in unitatile private decontate cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – programe de screening, programe de diagnostic, programe de tratament pentru pacientii cronici sau pentru cei cu patologii grele, inclusiv oncologie.
Etichete: reforma sanatate, beneficii pacienti, programari la medic, program ambulatoriu, valabilitatea cardul de sanatate
Cele mai noi stiri medicale: