Pacientii romani aleg tot mai des serviciile medicale private | Care sunt motivele?

10/12/2019
Pacientii romani aleg tot mai des serviciile medicale private | Care sunt motivele?

Pacientii romani aleg tot mai des serviciile medicale private | Care sunt motivele?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-romani-aleg-tot-mai-des-serviciile-medicale-private-care-sunt-motivele/

Cu toate ca sistemul de sanatate din Romania ofera acces gratuit la servicii medicale de stat, piata serviciilor private a explodat in ultimele doua decenii.

Rezultatele unui studiu realizat in noiembrie 2019 arata ca piata serviciilor medicale private este inca in continua crestere, mai ales datorita tinerilor care beneficiaza de asigurari private din partea angajatorilor.

Alte motive pentru care sunt preferate clinicile private include: curatenia, confortul, timpul scurt de investigatie si faptul ca pacientii se simt mai respectati.

“Spitalele si policlinicile de stat au avantajul costului redus si beneficiaza de increderea oamenilor in capacitatile personalului medical. Dar, increderea oamenilor inregistreaza aproximativ acelasi procentaj si in personalul medical din zona privata. Explicatia este simpla, legata de faptul ca pacientii stiu ca majoritatea medicilor activeaza in ambele sisteme”, concluzioneaza studiul realizat de Reveal Marketing Research.

Servicii medicale de stat vs. servicii medicale private

Desi aproape toti cetatenii romani au dreptul sa beneficieze de servicii medicale gratuite, 30% dintre cei intervievati au declarat ca apeleaza mai frecvent la servicii private, procentul fiind chiar mai mare (43,1%) in randul tinerilor sub 25 de ani si a celor care locuiesc in Bucuresti-Ilfov (42,2%).

Potrivit studiului, spitalele de stat sunt preferate in general, de persoanele de peste 35 de ani, mai mult de barbati si de locuitori ai zonelor Transilvania (75,5%), Moldova (74,4%) si Banat-Crisana (72%). Motivatiile celor care aleg aceasta varianta (68,3%) sunt de ordin financiar. Costul este singurul atribut pozitiv al serviciilor de stat.

“Serviciile medicale private au numeroase puncte forte, printre care curatenia (81%), respectul primit de pacient (75%), timpul scurt in care se deruleaza investigatiile (74,7%), medici mai profesionisti (57,5%) si incredere generala (51%)”, mai subliniaza studiul dat publicitatii de Reveal Marketing Research.

Potrivit sursei citate, daca nu ar exista costuri destul de prohibitive pentru anumite categorii sociale, romanii ar apela mult mai mult la serviciile private, dar mai ales tinerii intre 25 si 34 de ani (76%).

La studiul privind perceptia romanilor asupra calitatii serviciilor medicale din mediul urban au luat parte 845 de respondenti, 443 de femei si 402 barbati, cu varsta de peste 18 ani.

Etichete: servicii medicale private, servicii medicale publice, sistemul public de sanatate, sistemul privat de sanatate, studiu sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. szocs k elisabeta says:

    pacientul nu percepe daca medicul privat este mai profesionist sau nu.poate este cabinetul mai dotat!!!!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: