Pacientii cu insuficienta renala au sanse sa se insanatoseasca

16/04/2013

Pacientii cu insuficienta renala au sanse sa se insanatoseasca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-cu-insuficienta-renala-au-sanse-sa-se-insanatoseasca/

poza cercetare laboratorUn grup de cercetatori din Statele Unite ale Americii a reusit sa creeze un rinichi pe care l-au transplantat unui cobai, descoperire ce reprezinta un pas important pentru tratamentul insuficientei renale. Anuntul a fost facut duminica, in revista Nature Medicine.

Concret, experimentul a presupus prelevarea de celule renale vii de la un soarece, cu ajutorul unei solutii speciale, pe baza de detergenti, astfel incat din organ a mai ramas doar un invelis de colagen. Autorii experimentului au umplut acest invelis cu celule vii, printre care si celule endoteliale umane, care acopera peretii vaselor de sange renale – si cu celule renale prelevate de la pui de soareci nou nascuti. Cercetatorii au intampinat dificultati in procesul de implantare a celulelor in partea corecta a rinichiului. Organele astfel create au fost transplantate mai multor soareci vii, carora in prealabil la-a fost indepartat un rinichi. Imediat ce alimentarea cu sange a fost restabilita, noii rinichi au inceput sa filtreze sangele si sa produca urina prin ureter, fara sa fie semnalate probleme precum sangerari sau cheaguri de sange.

Daca aceasta tehnologie va putea fi scalata la nivelul grefelor umane, pacientii care sufera de insuficienta renala si care sunt in prezent pe listele de asteptare pentru transplant ar putea primi noi organe realizate din propriile lor celule”, fiind exclus astfel pericolul de incompatibilitate, a subliniat Harald Ott, de la Centrul pentru Medicina Regenerativa, din cadrul Massachusetts General Hospital. Acesta a mai afirmat ca obiectivul acestor cercetari este de a le oferi o alternativa persoanelor care sufera de insuficienta renala si sunt dependente de dializa.

Viziunea cercetatorilor este optimista, acestia considerand ca prototipul denumit “bio-rinichi” este functional si deschide calea conceptiei de structuri anatomice care pot inlocui si ficatul, inima sau plamanii.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: