Pacientii cu diabet din Romania ar putea beneficia, de anul acesta, de noi molecule

09/04/2019

Pacientii cu diabet din Romania ar putea beneficia, de anul acesta, de noi molecule

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-cu-diabet-din-romania-ar-putea-beneficia-de-anul-acesta-de-noi-molecule/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca anul acesta ar putea fi introduse noi molecule in tratarea pacientilor cu diabet.

“In Romania sunt pasi foarte importanti care se fac pentru tratamentul pacientilor cu diabet. (…) Pentru toate patologiile anul trecut au fost introduse 37 de molecule noi, anul acesta deja avem pregatita o hotarare de Guvern de modificare a 720 (HG – n.r.) prin care vom introduce alte molecule, astfel incat sa contribuim la ceea ce inseamna tratamentul pacientilor”, a declarat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

“Este momentul sa actionam in ceea ce priveste preventia…”

Demnitarul reamintit ca fiecare spital care are in componenta compartiment sau sectie pentru diabet poate sa angajeze si sa utilizeze nutritionisti.

“Pentru diabet anul trecut s-au realizat progrese importante pornind de la infiintarea subprogramului pentru pacientii cu diabet tip I, anul acesta – cu finantarea suplimentara a programului national pentru pacientii bolnavi de diabet (…). Din punctul meu de vedere, al specialistilor din MS, credem ca este momentul sa actionam anul aceasta in ceea ce priveste preventia. O mai stransa legatura si o aplicare foarte clara a ceea ce noi am convenit inca de anul trecut cu Ministerul Educatiei – o platforma comuna Ministerul Sanatatii-Ministerul Educatiei – pentru a putea dezvolta principii noi de preventie si educatie pentru sanatate. Cred ca diabetul se preteaza cel mai bine la acest lucru. Este vorba de educatia pe care trebuie sa o facem in scoli, bineinteles cu implicarea MS, cu implicarea tuturor factorilor interesati de a promova un stil de viata sanatos si, nu in ultimul rand, cu Societatea Romana de Diabet”, a mai precizat Sorina Pintea conform sursei citate.

“Numarul beneficiarilor programului national de diabet s-a dublat..”

De asemenea, presedintele CNAS, Adriana Cotel, a mentionat ca numarul beneficiarilor programului national de diabet s-a dublat in doar zece ani, iar bugetul alocat anual pentru tratarea acestei boli s-a marit de cinci ori, in acelasi interval de timp, ajungand in anul 2018 la aproape 1,3 miliarde de lei.

“Zvonurile care au circulat – si anume ca CNAS nu ar fi alocat un buget pentru sistemele de implementare si monitorizare a insulinei – tin sa precizez ca bugetul este alocat, el exista, in ultimele doua luni ale anului 2018 au fost peste (…) 80 de astfel de sisteme de monitorizare a insulinei”, a declarat Adriana Cotel, potrivit Agerpres.

Marti, la Bucuresti, a avut loc lansarea Forumului Roman de Diabet, eveniment ce isi propune sa creeze un cadru de colaborare care sa schimbe perspectiva asupra diabetului.

Etichete: molecule noi, tratament diabet, pacienti cu diabet, programul national de diabet, forumul roman de diabet

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

EMA: Tarile UE trebuie sa utilizeze toate optiunile disponibile de vaccinare pentru a combate pandemia

Implementarea treptata a contributiei personale a asiguratilor pentru servicii medicale private (CNAS)

Citu: Avem doze de vaccin pentru toata lumea. Nu ar trebui sa avem discutii despre valul patru

Andrei Baciu: Vor exista resurse suplimentare de finantare la nivel european pentru combaterea cancerului

Seful CNAS spune ca reglementarea contributiei personale va aduce transparenta si predictibilitate