Pacientii cronici: Dosarul electronic de sanatate duce la discriminarea pacientilor

18/11/2016

Pacientii cronici: Dosarul electronic de sanatate duce la discriminarea pacientilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-cronici-dosarul-electronic-de-sanatate-duce-la-discriminarea-pacientilor/

copacPacientii cronici cer retragerea obligativitatii dosarului electronic de sanatate, intrucat contravine dreptului la confidentialitatea informatiilor si datelor medicale personale.
“Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a luat act cu ingrijorare despre faptul ca toate informatiile pacientilor cuprinse in dosarul electronic vor fi disponibile tuturor celor din sistemul sanitar, fara stabilirea unor nivele de informare si fara acordul pacientilor. COPAC solicita imperativ Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa reglementeze dosarul electronic in asa fel incat informatiile sa poata fi trecute in dosarul electronic si folosite doar cu acordul expres si scris al fiecarui pacient in parte. COPAC solicita de asemenea eliminarea obligativitatii DES, intrucat contravine dreptului pacientului la confidentialitatea informatiilor si datelor medicale personale”, afirma COPAC intr-un comunicat de presa emis vineri.

Potrivit reprezentantilor COPAC, accesul neingradit la informatii legate de starea de sanatate actuala sau trecuta poate conduce la stigmatizare si discriminare, atat in zona serviciilor medicale, cat si in zona profesionala sau sociala.

“Constatam cu uimire ca a fost gandit un dosar electronic, in teorie pentru a ajuta medicii si pacientii, in realitate fara nicio consultare cu acestia. Asa cum este gandit in acest moment, informatiile pot fi vazute de orice cadru medical dintr-un spital sau dintr-un cabinet in care pacientul merge, fara nicio limitare. De aici pana la a ajunge informatiile la societatile de asigurari, care vor refuza sa asigure pacientii cu riscuri, la angajatori sau facute public este un singur pas, usor de realizat”,  mai scrie in comunicatul COPAC.

Presedintele Radu Ganescu sustine ca  nimeni nu a solicitat parerea pacientilor cronici si “nu s-a gandit” la confidentialitatea dintre medic si pacientul sau.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. stefan says:

    DES inca o gaselnita pt.a se cheltui niste bani si pentru a se trage niste comisioane.Este impovarat medicul si asa “cocosat” de atata birocratie!

  2. Cornelia says:

    Asa cum este proiectat ,DES nu foloseste nici pacientilor si nici medicilor,Foloseste doar unor institutii ale statului sau private care pot usor afla orice date despre intimitatea starii de sanatate a unei persoane. Doar COPAC poate sa se opuna la obligativitatea introducerii DES. La medici le forteaza ,le baga pe gat acest program spion.

  3. Comsa Mihaela says:

    Cred ca este încălcată confidentialitatea actului medical.Pacientii romani nu sunt pregătiți pt des si matrici si alții se vor folosi de datele lor medicale.Des nu este in interesul pacientului ci in interesul asiguratorilor si al altor terti .Nu este momentul pt des si cred ca a fost introdus pt a mai cheltui niște bani fără rost.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: