Pacientii ar putea primi mai repede medicamentele compensate | CNAS schimba metodologia

Autor: Adriana Pavel, Redactor sef 24/07/2025
Pacientii ar putea primi mai repede medicamentele compensate | CNAS schimba metodologia

Pacientii ar putea primi mai repede medicamentele compensate | CNAS schimba metodologia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-ar-putea-primi-mai-repede-medicamente-compensate-cnas-schimba-metodologia/

Cat de repede ajung medicamentele noi la pacientii romani? CNAS si Ministerul Sanatatii pregatesc o schimbare majora: o noua metodologie pentru evaluarea medicamentelor si stabilirea pretului de decontare, care ar putea accelera accesul la tratamente moderne – mai ales pentru pacientii cu boli grave.

“In ceea ce priveste medicamentele, lucram impreuna cu Ministerul Sanatatii si cu alti parteneri institutionali la o noua metodologie de evaluare a medicamentelor si de stabilire a pretului de decontare si de rambursare a medicamentelor. Dorim, practic, sa facilitam, sa grabim accesul medicamentelor pe piata din Romania si implicit pe lista medicamentelor compensate si gratuite, in special a medicamentelor generice, pentru ca astazi acest lucru se intampla intr-o perioada de timp inacceptabil de lunga comparativ cu media europeana”, declarat Horatiu Moldovan, presedintele CNAS.

Romania aplica trei mecanisme de partajare a costurilor medicamentelor: clawback, cost-volum si cost-volum-rezultat. Urmeaza sa fie introdus un mecanism hibrid, pentru a cuantifica si beneficiul clinic al pacientului in contractele cost-volum.

“In ceea ce priveste contractele cost-volum-rezultat, practic, bugetul tarii plateste doar acele tratamente care vindeca pacientul. In schimb, pentru contractele de tip cost-volum, practic, producatorul medicamentului vine si contribuie cu o suma undeva de 25 – 30%, pe baza volumelor pe care le vinde, insa noi am propus un nou mecanism, un mecanism hibrid intre cost-volum si cost-volum-rezultat, astfel incat pentru o parte din contractele cost-volum sa putem sa cuantificam si un beneficiu clinic al pacientului, astfel incat sa putem sa introducem mai multi pacienti in cadrul acestor mecanisme de finantare si implicit de rambursare si de decontare a medicamentelor”, a spus Moldovan.

CNAS ia in calcul si trecerea pe nivele inferioare de rambursare a medicamentelor foarte ieftine, pentru a lasa loc medicamentelor mai scumpe, inovativelor sau genericelor care nu se regasesc pe lista medicamentelor compensate si gratuite.

In prezent, pacientii cu afectiuni grave, care nu pot sa beneficieze de cele mai noi medicamente, apeleaza uneori la decizii ale instantelor.

“Dorim sa reglementam acest aspect, astfel incat sa dam o sansa egala tuturor: si celor care astazi apeleaza la aceste mecanisme, si pacientilor care nu apeleaza la aceste mecanisme. In acelasi timp, dorim sa ni-i facem parteneri in acest demers si sa cointeresam producatorul medicamentului respectiv, pentru ca astazi acele medicamente sunt platite de catre statul roman fara sa fie purtatoare de clawback. Dorim sa cointeresam producatorul in acest sens si dorim sa cointeresam medicul, care sa ne ofere practic rapoarte sau feedback-uri periodice in legatura cu imbunatatirea starii de sanatate a pacientului, astfel incat sa putem sa continuam aceste tratamente” a mai adaugat seful CNAS.

Etichete: medicamentele noi, medicamente compensate, cnas

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile