OUG pentru modificarea Legii 95: Nu se privatizeaza niciun serviciu medical

06/02/2020
OUG pentru modificarea Legii 95: Nu se privatizeaza niciun serviciu medical

OUG pentru modificarea Legii 95: Nu se privatizeaza niciun serviciu medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oug-pentru-modificarea-legii-95-nu-se-privatizeaza-niciun-serviciu-medical/

S-a adoptat Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii 95 privind reforma in sanatate

Prin modificarile aprobate marti, pacientii nu vor plati nimic daca vor alege sa se trateze intr-un spital privat sau intr-unul de stat iar numarul vietilor salvate va fi in crestere, transmite Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

“NU se privatizeaza niciun serviciu medical! Modificarile de astazi dau sansa pacientilor in stare critica sa beneficieze mai repede de interventiile de care au nevoie in cel mai apropiat spital, fie ca e de stat sau privat! Infarctul miocardic acut si accidentul vascular sunt bolile care genereaza o mortalitate mare in Romania. Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie interventionala si de stroke”, se precizeaza in comunicat

Potrivit sursei citate, spitalele private au fost incluse in programele nationale de sanatate gestionate de CNAS, inca din 2014. Modificarea actuala este o actualizare a legislatiei din 2014 in care era lasat in suspans aceasta formulare ambigua: cand sunt excedate anumite capacitati de primire pot fi accesate de catre pacienti anumite servicii, lucru absolut neclar si greu de interpretat.

Mai mult, spune ministerul, se da posibilitatea ca spitalele de stat care au aceasta capacitate sa trateze pacientii critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc.

Astfel, ar creste numarul unitatilor sanitare in care se rezolva astfel de cazuri, pacientul doar beneficiaza de tratament, nu plateste nimic.

In cazul spitalelor private, pacientii nu vor plati nimic in plus.

In cazul pacientilor aflati in stare critica (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse de aceste modificari, deschide pacientilor accesul si la alte spitale de stat decat pana acum dar si private care pot opera aceste programe.

“De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre sa-l opereze, creand accesibilitatea pacientilor si reducand timpul din momentul stabilirii diagnosticului si rezolvarea interventionala.

Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieti”, maiprecizeaz MS, care da si exemple:

–Un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, sa ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la Bucuresti pentru a fi preluat de un mare spital din capitala, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova.

– A doua modificare importanta este pentru Programul National de Oncologie. Mecanismul este asemanator, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologica. Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul in Romania, o strategie pe patru piloni si pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

– La fel pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate in care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, interventii chirurgicale. Si pentru acesti pacienti, MS deschide posibilitatea de a opta intre spitalul de stat si cel privat.

Alte prevederi ale Ordonantei, care nu au fost discutate in spatiu public, dar care sunt importante sunt:

– Ordonanta va da startul, in anul 2020, derularii programului national pentru persoanele cu afectiuni din spectrul autist, precum si faptul ca in cadrul unor programe nationale de sanatate curative, vor fi acordate in premiera, conform recomandarilor comisiei europene, servicii integrate (pot cuprinde, dupa caz, medicamente, servicii de logopedie, consultatii psihologice, investigatii paraclinice, logoped, etc.), aceasta modificare legislativa este absolut necesara.

– O alta modificare a Legii 95, propusa prin ordonanta este corectarea unei nedreptati care li se facea pacientelor cu varsta de peste 18 ani, care desi beneficiau de decontare din fondul de sanatate pentru reconstructie mamara prin endoprotezare, in cazul interventiilor chirurgicale oncologice. Pana acum pacientele trebuiau sa scoata bani din buzunar pentru interventia chirurgicala de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloare interventiei va fi decontata de CNAS si va avea un impact pozitiv asupra calitatii vietii, dar mai ales a reinsertiei sociale.

– De asemenea, o alta prevedere importanta pe care aceasta Ordonanta de modificare a Legii 95 o are, se refera la persoanele care au lucrat in strainatate si au cotizat la bugetul asigurarilor de sanatate a altui stat mebru din UE.

Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo si in sistemul de asigurare romanesc. Iata o masura concreta pentru a aduce medicii din diaspora acasa!

Etichete: legea 95, OUG sanatate, pacienti tratati la privat, servicii medicale privata, servicii medicale decontate

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Dan says:

    O mare tragedie pentru sistemul de sănătate în România.
    O scuză jalnică a actualului ministru,.
    Este intenția spitalelor private cum este și Polisano de a accede la banii fondului.
    Corect ar fi fost ca spitalele private să atragă pacientul și apoi să vină și banii din asigurarea de stat.
    Incaoabil ministrul.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: