Ordinul care reglementeaza modul de prescriere si monitorizare a antibioticelor nu impune un formular special

23/01/2024
Ordinul care reglementeaza modul de prescriere si monitorizare a antibioticelor nu impune un formular special

Ordinul care reglementeaza modul de prescriere si monitorizare a antibioticelor nu impune un formular special

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ordinul-care-reglementeaza-modul-de-prescriere-si-monitorizare-a-antibioticelor-nu-impune-un-formular-special/

Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public cu privire la Ordinul ministrului Sanatatii care reglementeaza modul de prescriere, eliberare si monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem urmatoarele precizari:

  • Ordinul ministrului Sanatatii reglementeaza informatiile minime care trebuie sa fie cuprinse in prescriptie si NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera in baza unei retete care se retine in farmacie;
  • Doar in situatii de urgenta se pot elibera anumite antibiotice care acopera doza pentru 48 de ore, fara prescriptie, in baza unei declaratii pe propria raspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice in solutie) se vor elibera de catre farmacie in ambalajul cel mai mic disponibil, care sa poata acoperi doza necesara de urgenta.
  • Pentru limitarea eliberarii antibioticelor fara reteta, Ministerul Sanatatii a redus termenul pentru situatiile de urgenta de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgenta trebuie urmata de prezentarea ulterioara a pacientului la medic pentru consult si obtinerea unei prescriptii adaptate afectiunii sale.

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a emis un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice si antifungice de uz sistemic prescrise de catre medici pe retete, altele decat prescriptiile gratuite si compensate, sa fie eliberate la farmacie pacientilor sau apartinatorilor acestora numai in baza unei prescriptii medicale.

Prescriptiile se vor retine in farmacie si, la nevoie, se vor putea elibera fractionat doar in cadrul aceleiasi farmacii, fara a depasi cantitatea totala prescrisa.

Etichete: prescriere antibiotice, eliberare antibiotice, monitorizare antibiotice, formular antibiotice

autor

Autor: Adriana Pavel

7 Comentarii

  1. Damian Baciu says:

    Nu este vorba despre Medicină, reducere consum antibiotice, ci de CONTROL!

  2. Marga says:

    Este absolut normal și benefic ca terapia cu antibiotice să fie inițiată NUMAI de către medic iar eliberarea antibioticelor din farmacii să se facă numai pe baza prescripției medicale ! În același timp, este absolut normal ca ABSOLUT ORICE MEDIC,fie că este sau nu în relație contractuală cu CAS,să poată iniția și conduce o terapie cu antibiotice, în dozele și pentru perioada pe care el le stabilește. Din punctul meu de vedere medicul ar trebui să elibereze rețeta pentru antibiotic/antibiotice doar pe rețetă simplă(cu excepția celor gratuite și/sau compensate),care să conțină datele de identificare a pacientului, diagnosticul, antibioticul prescris,cu doza și ritmul de administrare,data și, OBLIGATORIU, PARAFA ȘI SEMNĂTURA MEDICULUI !
    Problema tratamentelor haotice,abuzive și de multe ori nocive cu antibiotice nu este plecată de la medici ci…din cu totul alte părți !!!

  3. Milutzu K says:

    Voi lasa pentru sfarsit manifestarea lipsei de satisfactie la citirea comentariilor. Pentru limpezire, dr. Dana Roatis si dr. Chiriac Iuliana:
    1. legea nu spune nimic despre relatia medicului cu CAS. Spune despre cod de parafa, ceea ce ar trebui sa existe daca exista libera practica si aceasta nu a fost retrasa. Deci toti medicii care au libera practica “la zi” pot elibera retete cu antibiotice. Asta, de dragul eficientei, inseamna ca un simplu program in Access sau o foaie de calcul tabelar Excel, un pic mai destept facuta, care sa contina lista antibioticelor si sa poata genera automat o serie si un numar sunt suficiente pentru a elibera o asemenea reteta.
    2. Ce atata birocratie? Sunt 3 factori umani cauzatori ai rezistentei la antibiotice: medicul, farmacistul si pacientul, in ordinea asta. Cum pacientul nu-si produce singur acasa antibioticul, acesta se afla pe ultimul loc. Pe primul loc este medicul pentru ca, desi acesta stie ce este aia o antibiograma, nu intotdeauna o solicita. Iar retetele parafate de medic si care contin AB “la indicatia pacientului” nu sunt tocmai singulare. Scopul legii este sa-i faca pe toti un pic mai responsabili.
    In fine, nu sunt medic, sunt fizician. Lucrez in privat si am acces la statistica medicala. Dar as dori sa reamintesc unor medici ca nu sunt felceri. Munca lor nu s-a terminat dupa ce s-au spalat pe maini de materialul biologic al “clientului”. Proceduri si documentarea corecta si trasabila a activitatii nu exista numai la saparea de santuri. Eu as presupune ca, dupa ce au terminat o facultate, au ramas in stare sa citeasca o lege, sa-i inteleaga justificarea si contextul de aplicare. A da vina in exclusivitate pe farmacisti nu rezolva problema. A va simti discriminati pentru ca legea nu specifica in mod clar numele Dvs. iarasi nu este o solutie. Si a compara birocratia din Romania cu cea din Germania mi se pare cel putin amuzant. Birocratia germana este mai stufoasa decat cea romaneasca. Singurul lor avantaj este ca birocratii germani comunica mult mai bine intre ei si procesul este mai transparent cetateanului de rand.

  4. Dana Roatis says:

    Deși am liberă practică ,nu am contract cu casa de asig !nu pot să scriu o rețetă nici pt propria mea familie !nici pt pacienții mei (eu lucrez ca medic în sistemul de asistență socială)Mă simt îngrădită profesional !e descriminare !

  5. Dr. Chiriac Iuliana says:

    De ce trebuie sa dam nr. de înregistrare acestor retete? Coduri de boli…etc? Ce atâta birocratie ?? Am invatat si lucrat ca asistenta in Germania anilor -90.Ulterior si ca medic Stomatolog. Înca de atunci aceste categorii de medicamente se eliberau pe baza stricta a unei retete ce avea datele pacientului, Dg. , denumire medicament ,semnatura si parafa medicului! Problema este la Farmacisti!! Ei elibereaza fara control! Sa inregistreze ei Retele acestea! Lasati medicii in pace cu atâtea Directive!! Parafa este suficienta si chiar simpla dovada ca este medic! Eu am si buletin German . In dreptul numelui este trecut titlul de Dr. Pe aproape toate continentele am umblat si doar cu buletinul german, demonstrând ca sunt medic, am primit antibiotice. Doar in Norvegia si Argentina m-a intrebat daca lucrez in sistemul lor medical? A trebuit sa dau o declaratie ca sunt medicamente pentru uz personal si gata! Ce atâtea coduri si înregistrari? Doar Farmacistii trebuiesc constrânsi sa nu elibereze, oricui si oricând antibiotice!! 🆘

  6. Dr Dumitrescu Cornelia says:

    Medicii pensionari pot prescrie AB Daca sunt membrii Ai Colegiu lui si platesc cotizatia pentru ei si familia lor?

  7. Carmen says:

    In umila mea opinie, este o greseala lasarea la latitudinea pacientului sau a farmaciei inceoerea unui tratament antibiotic. Va intreb de unde stie pacientul sau farmacistul ce antibiotic si in ce doza trebuie luat particular fiecarui caz. Apoi merge la medic care decide cu totil altceva ca antibioterapie ( nu apare fix rezistenta de care ne tot vaitam?). Plus ca romanul e inventiv- ca sa nu mai ajunga la doctor isi trimite tot familionul sa ia pe 48 ore si astfel adunate face toata cura!!!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: