Ordin MS | Criterii de identificare a pacientilor Covid-19 si cele de externare

24/07/2020
Ordin MS | Criterii de identificare a pacientilor Covid-19 si cele de externare

Ordin MS | Criterii de identificare a pacientilor Covid-19 si cele de externare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ordin-ms-criterii-de-identificare-a-pacientilor-covid-19-si-cele-de-externare/

Criteriile de identificare a pacientilor COVID-19, dar si cele de externare in cazul acestora au fost stabilite de Ministerul Sanatatii printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial.

Aceste criterii sunt prevazute in planul privind modalitatea de aplicare de catre unitatile sanitare a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2, relateaza Agerpres.

Identificarea pacientilor COVID-19

La nivelul unitatilor sanitare diagnosticarea virusului SARS-CoV-2 se realizeaza conform metodologiei INSP, prin recoltarea exsudatului nazofaringian si/sau orofaringian pentru detectia, prin metoda RT-PCR, a ARN SARS-CoV-2, respectand algoritmul de testare.

Internarea intr-un spital, pentru oricare simptomatologie a unui pacient diagnosticat si considerat vindecat dupa trecerea prin infectia cu virusul SARS-CoV-2, nu poate fi conditionata de rezultatul unui test pentru noul coronavirus.

In asteptarea rezultatului, pacientii suspecti vor fi izolati in zone-tampon ale unitatii sanitare, unde s-a ridicat suspiciunea de coronavirus si au fost recoltate probele biologice (spital, sectie) sau in alte locatii desemnate la nivel local, dupa caz.

Pacientii cu suspiciune inalta de COVID-19 forma severa, dar cu teste negative/ neconcludente sau rezultate indisponibile pot fi asimilati pacientului COVID-19 si trimisi spitalelor, cu mentinerea criteriilor de izolare pana la clarificarea definitiva a diagnosticului.

In perioada in care se asteapta confirmarea COVID-19, pacientii vor fi izolati in camera individuala, cu grup sanitar propriu, in conditii de precautii pentru infectii cu transmitere prin secretii respiratorii sau prin aerosolizare (daca se practica manopere generatoare de aerosoli – IOT, bronhoscopie, gastroscopie, manevre de resuscitare) si vor primi toata asistenta medicala pentru a nu li se agrava starea clinica.

Daca rezultatul testului RT-PCR este negativ, in functie de caz, pacientii simptomatici vor fi orientati catre unitatile medicale non-COVID pentru a beneficia de ingrijiri medicale. Prin exceptie, pacientii simptomatici cu imagine radiologica/CT sugestiva pentru infectia cu SARS-CoV-2, fara alta cauza aparenta, vor fi tinuti in izolare, vor primi toata asistenta medicala necesara si vor efectua al doilea test la interval de 48 de ore de la primul.

Pacientii carora li se recolteaza exsudatul nazofaringian si/sau orofaringian in conditii de spitalizare de zi sau in alte locatii (centre de dializa, domiciliu, camin batrani) vor sta izolati la domiciliu de restul membrilor familiei si vor respecta regulile igienice si indrumarile primite de la personalul DSP pana la primirea rezultatelor.

Criterii de externare pentru pacientii cu COVID-19

Externarea se va face in functie de anumite criterii clinice, se arata in ordin, potrivit sursei citate.

Pacientii asimptomatici fara modificari biologice, hematologice, radiologice si fara factori de risc se vor transfera si interna in unitatile de izolare si tratament.

Pacientii asimptomatici pot fi externati dupa 48 de ore de la internare. Ei pot fi externati dupa o evaluare clinica si paraclinica, cu conditia izolarii la domiciliu pana la implinirea celor 14 zile de la momentul internarii. Pacientii care au fost diagnosticati cu forma asimptomatica de COVID nu mai necesita testare dupa 14 zile de la diagnosticul initial. Acestia pot desfasura activitati curente si profesionale cu pastrarea distantarii si purtarii mastii acasa si la locul de munca pentru inca 10 zile.

Monitorizarea starii de sanatate a pacientului pe perioada izolarii la domiciliu se face de medicul de familie zilnic, prin sistemul de telemedicina. In cazul celor care nu au medic de familie, monitorizarea zilnica este efectuata de DSP.

Pacientii asimptomatici cu factor de risc, precum si pacientii simptomatici care au forme usoare vor fi internati in spitale de faza a 2-a sau suport. Acestia pot fi externati dupa minimum 10 zile de la internare, cu lipsa febrei si ameliorarea simptomatologiei pentru cel putin 72 de ore. Testarea de control se va efectua in ziua a 8-a de la internare.

Pacientii simptomatici cu forme medii sau severe vor ramane in spitale de faza 1 sau a 2-a care au in structura sectii de terapie intensiva sau in spitale suport, in cazul in care spitalele de faza 1 sau 2 nu au ATI. Internarea trebuie sa dureze pana cand sunt indeplinite toate criteriile urmatoare: cel putin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel putin 72 de ore si ameliorarea simptomatologiei.

Testarea de control se va efectua dupa indeplinirea acestor criterii. Pacientii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externati daca medicul curant considera oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicatii de izolare la domiciliu sau la o alta locatie, pentru o perioada stabilita de medicul curant.

Pacientii care prezinta dispnee dupa externare trebuie monitorizati in continuare in servicii de pneumologie, cu controale regulate ale functiei pulmonare, CT, test de mers.

Etichete: identificare pacienti covid, diagnosticare covid, testare covid, externare pacient covid, ordin ministerul sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Bexa Camelia says:

    Daca este testa la 14 zile si testul este pozitiv si este dependent de oxigen se face externare obligatorie?
    Mai poate transmite virusul in familia?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: