Ordin de modificare a Normelor privind functionarea laboratoarelor de analize medicale

20/12/2021
Ordin de modificare a Normelor privind functionarea laboratoarelor de analize medicale

Ordin de modificare a Normelor privind functionarea laboratoarelor de analize medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ordin-de-modificare-a-normelor-privind-functionarea-laboratoarelor-de-analize-medicale/

Pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost lansat in Transparenta Decizionala Ordinul pentru completarea si modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 1301/2007 pentru aprobarea Normelor privind functionarea laboratoarelor de analize medicale.

Prin adresa comuna inregistrata la Ministerul Sanatatii – Directia generala asistenta medicala, medicina de urgenta si programe de sanatate publica cu nr DGAM 1928/11.11.2021 Comisiile de Microbiologie Medicala ale Ministerului Sanatatii si ale Colegiului Medicilor din Romania au inaintat, spre analiza o serie de propuneri de modificare si completare a Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1301/2007 pentru aprobarea Normelor privind functionarea laboratoarelor de analize medicale, cu modificarile si completarile ulterioare.

“Modificarile inaintate Ministerului Sanatatii de catre comisiile de specialitate sunt absolut necesare in vederea asigurarii calitatii si promptitudinii investigatiilor microbiologice in domenii cheie pentru sanatatea publica, reprezentate de bolile infectioase emergente si re-emergente, infectiile asociate asistentei medicale si rezistentei la antibiotice si au rolul asigurarii unei colaborari optime intre specialistii din clinica si cei din laboratorul/ compartimentul de Microbiologie medicala.”, scrie in referatul de aprobare al proiectului.

Modificarile tin cont si de existenta, din 2016, a doua specialitati medicale distincte: Medicina de laborator si Microbiologie medicala (reinfiintata ca specialitate separata in anul 2016, cu admitere distincta prin rezidentiat si curriculum de pregatire diferit, conform recomandarilor sectiunii de Microbiologie a UEMS si aprobarii Ministerului Sanatatii).

” Totodata, Normele privind functionarea laboratoarelor de analize medicale aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1301/2007 prevad la alin. (3) al art. 2 avizarea anuala a autorizatiei sanitare de functionare. Fata de acest aspect apreciem ca avizarea anuala a autozizatiilor emise pentru laboratoarele de analize medicale contravine prevederilor specifice ale alin.(3) al art. 9 din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei.

De asemenea, prin proiectul de Ordin de modificare si completare al Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1301/2007 sunt clarificate o serie de aspecte precum: functionarea laboratoarelor de microbiologie, categoriile profesionale care isi pot desfasura activitatea in cadrul laboratoarelor de analize medicale, tipul de analize efectuate, precum si dotarile minimale ale laboratoarelor care efectueaza analize medicale in sistem ambulatoriu si a celor organizate in cadrul unitatilor spitalicesti.”, mai scrie in initiativa legislativa.

Actul normativ postat in Transperenta Decizionala, poate fi vazut AICI.

Etichete: laboratoare de analize medicale, norme de functionare laboratoare analize medicale

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: