Opt molecule noi pe lista de medicamente compensate si gratuite

12/04/2023
Opt molecule noi pe lista de medicamente compensate si gratuite

Opt molecule noi pe lista de medicamente compensate si gratuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/opt-molecule-noi-pe-lista-de-medicamente-compensate-si-gratuite/

UPDATE: Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de hotarare.

“Actualizarea listei de medicamente gratuite si compensate reprezinta o prioritate a Ministerului Sanatatii care a inclus in anul 2022 de doua ori mai multe molecule noi decat in 2021. Actuala HG introduce alte 8 molecule noi destinate pacientilor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatita atopica, spondiloartrita axiala, tulburari depresive majore, pentru care au fost incheiate contracte cost–volum.”, transmite Ministerul Sanatatii.

Comisiile de specialitate ale MS estimeaza ca, aproximativ 700. 000 pacienti vor beneficia de tratament cu noile molecule.

………………………………………………………………………………………….

Printr-un proiect de Hotarare de Guvern se propune introducerea pe lista de medicamente compensate si gratuite a opt molecule, din care sase noi, incepand cu data de 1 mai 2023. Astfel, potrivit proiectului, in sublista C se introduc 4 molecule: vortioxetina (medicament indicat pentru tratamentul episoadelor depresive majore la adulti), cariprazina (schizofrenie), ixekizumab (indicatie noua – spondiloartrita axiala) si baricitinib (indicatie noua – dermatita atopica).

In sublista C sectiunea C2, se introduc 4 noi DCI uri: trastuzumab deruxtecan (cancer mamar nerezecabil sau metastazat HER2 pozitiv), eribulin (neoplasm mamar, liposarcom), turoctocog alfa pegol (tratamentul si profilaxia sangerarilor la pacientii cu hemofilie A) si esketamina (tulburare depresiva majora).

“Pentru cele 8 DCI-uri noi, incluse conditionat in baza contractelor cost-volum incheiate in anul 2022, estimam ca valoarea prescriptiilor medicale ce urmeaza a fi eliberate incepand cu data intrarii in vigoare a proiectului de act normativ se va realiza cu incadrare in creditele de angajament aprobate in bugetul FNUASS in anul 2023 pentru Programul privind medicamentele care fac obiectul contractelor cost volum /cost volum rezultat”, scrie in nota de fundamentare a proiectului aflat pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri.

Etichete: lista de medicamente compensate si gratuite, molecule noi

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: