Opt centre pilot pentru ingrijiri paliative, in Romania | Peste 800 de cadre medicale instruite

29/11/2023
Opt centre pilot pentru ingrijiri paliative, in Romania | Peste 800 de cadre medicale instruite

Opt centre pilot pentru ingrijiri paliative, in Romania | Peste 800 de cadre medicale instruite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/opt-centre-pilot-pentru-ingrijiri-paliative-in-romania-peste-800-de-cadre-medicale-instruite/

Opt centre pilot pentru ingrijiri la domiciliu au fost infiintate la nivel national, in cadrul unui proiect care vizeaza dezvoltarea ingrijirilor paliative, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.

Proiectul s-a derulat in perioada 2020-2023 si a beneficiat de un buget de 25 de milioane de lei. Cele opt centre pilot sunt in Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul ‘Buna Vestire’ Galati, Spitalul Municipal Turda, Spitalul ‘Pius Brinzeu’ Timisoara, Spitalul Municipal Bailesti, Spitalul Municipal Curtea de Arges, Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti.

Personalul medical din aceste centre va deservi pacienti cu boli cronice progresive.

De asememea, personalul din cele opt centre detine atestat sau instruire specifica domeniul in paliatiei si include: un medic si un asistent medical pentru ambulatoriu, doi medici si patru asistenti medicali pentru echipe de teren, un psiholog, un fizio/kinetoterapeut, un asistent social, un preot.

Fiecare centru a fost dotat cu un autovehicul, cu mobilier medical si de birou, echipament IT, dispozitive medicale, medicamente.

In cadrul aceluiasi proiect au fost elaborate Planul National de dezvoltare graduala a ingrijirilor la domiciliu si Programul National de dezvoltare a serviciilor de ingrijiri paliative in unitati sanitare, ambulatoriu si la domiciliu. Totodata, au fost instruite peste 800 de cadre medicale si 100 de manageri din spitale publice de la nivel national, pentru acordarea ingrijirilor medicale paliative si la domiciliu.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca in cadrul proiectului au fost instruite aproximativ 800 de persoane. El si-a exprimat convingerea ca vor trebuie organizate si pe viitor astfel de sesiuni de pregatire.

“Acest tip de ingrijiri, la domiciliu, ofera un acces la servicii medicale de care multi oameni au nevoie si care e un model foarte bine dezvoltat in Uniunea Europeana. Si in Romania luase la un moment dat avant, dar a fost un incident acum cativa ani, cand unii au confundat ingrijirile la domiciliu cu nevoia de a castiga bani fara munca. E clar ca putem sa progresam. Cred ca se fac progrese, eu simt ca se intampla multe lucruri, nu numai in zona investitionala, in zona resurselor umane, a organizarii sistemului de sanatate, fie ca discutam de oncologie, de paliatie, de ingrijiri la domiciliu. De curand am aprobat un document tehnic legat de planul de ingrijiri paliative din Romania si proiectul care se incheie acum a contribuit mult la elaborarea acestui document programatic”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Ministrul si-a exprimat speranta ca Programul National de Ingrijiri Paliative, sub conducerea CNAS, sa fie activ din anul 2024.

“Este clar ca anul 2024 trebuie sa fie anul de inceput al acestui program, pentru ca nu avem timp sa asteptam. Si asta este o declaratie responsabila, nu demagogica, cum am auzit de foarte multe ori, in ultima vrem”’, a mai precizat Rafila.

Partenerii Ministrului Sanatatii in proiect au fost: CNAS, Fundatia Hospice Casa Sperantei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate.

Etichete: ingrijiri paliative, centre ingrijiri paliative, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: