ONU a recunoscut proprietatile medicinale ale canabisului si a decis retragerea de pe lista stupefiantelor periculoase

03/12/2020

ONU a recunoscut proprietatile medicinale ale canabisului si a decis retragerea de pe lista stupefiantelor periculoase

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/onu-a-recunoscut-proprietatile-medicinale-ale-canabisului-si-a-decis-retragerea-de-pe-lista-stupefiantelor-periculoase/

ONU a aprobat una dintre cele mai importante schimbari din ultimele decenii ale politicii sale privind drogurile, recunoscand proprietatile medicinale ale canabisului si eliminand aceasta planta de pe lista stupefiantelor cele mai periculoase, asta desi desi consumul in scop recreativ ramane inca interzis, relateaza EFE.

Majoritatea simpla a celor 53 de state ale Comisiei ONU privind Stupefiantele – organul executiv in domeniul politicilor privind drogurile – a decis retragerea canabisului si a derivatelor sale de pe lista nr. 4 a Conventiei unice asupra drogurilor din 1961, scrie si Agerpres.

In aceasta conventie, canabisul era clasificat pe listele cu nr.1 si nr. 4, cea din urma fiind rezervata drogurilor cele mai periculoase si plasate sub control strict, precum heroina, si carora li se recunoaste o slaba valoare medicala.

Consumul in scopuri recreative ramane in continuare interzis si figureaza pe lista 1, alaturi de substante aflate sub control, dar cu proprietati terapeutice, precum morfina.

Aceasta schimbare va facilita cercetarile in domeniul canabisului, care dispune de principii active si care au avut rezultate promitatoare in tratamentul unor boli precum Parkinson, scleroza, dureri cronice sau anumite forme de cancer.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 7 EMC:

Managementul mastocitozei

Pana in prezent, cercetarile medicale privind utilizarea canabisului erau posibile in mod limitat, deoarece includerea sa pe lista 4 actiona ca o frana, ca urmare a restrictiilor si a nesigurantei juridice determinate de diferitele criterii aplicate de fiecare tara.

Pana in prezent, aproximativ 50 de tari au lansat programe de cercetare a canabisului utilizat in scop medical, iar aceasta decizie a ONU va impulsiona acest tip de politici, precum si cercetari pe scara larga a proprietatilor curative ale plantei.

Acest vot vine la doi ani dupa ce OMS a recunoscut utilitatea medicala a canabisului.

Etichete: canabis, proprietati medicinale canabis, utilizare canabis in scop medicinal

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului

CE a semnat un contract pentru un tratament experimental cu anticorpi impotriva Covid-19