Oncogenetica, medicina viitorului

11/03/2015

Oncogenetica, medicina viitorului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oncogenetica-medicina-viitorului/

gena-cancer-mamarOncogenetica este o ramura a medicinei foarte importanta pentru ca realizeaza diagnosticul molecular al predispozitiei ereditare la cancer mamar, ovarian si colorectal si monitorizeaza persoanele predispuse ereditar la o forma de cancer.

In Romania, primul centru de oncogenetica a fost infiintat la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T. Popa” Iasi. Pacientii nu mai trebuie sa mearga in strainatate, putand efectua aceste teste in Romania.

“Pana in prezent, am sustinut costurile acestor teste pentru 100 de persoane din fonduri proprii, insa pentru a avea mai multe persoane acces la ele, ne dorim sa fie inclus in Programul National al Ministerului Sanatatii. In acest fel, putem dezvolta preventia. Fara aceasta finantare, initiativa noastra nu va putea supravietui, iar romanii vor cauta in continuare solutii pentru rezolvarea problemelor lor de sanatate in strainatate”, a declarat prof. dr. Doina Azoicai, seful Departamentului de Oncogenetica, UMF “Gr.T. Popa” Iasi.

“In contextul in care se vorbeste tot mai multe despre medicina personalizata, nu putem doar sa ne gandim cum sa tratam bolile. Oncogenetica este o sansa reala pentru cei care au cazuri de cancer in familie. Consider ca in acest fel poate scadea costul tratamentului, iar calitatea vietii pacientilor se imbunatateste. Ca pacient cronic de 36 de ani, imi doresc ca si in Romania sa se investeasca bani pentru ca pacientii sa aiba o viata mai buna”, a declarat si Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Prof. dr. Florian Bodog, secretarul Comisiei pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei a precizat ca testele oncogenetice sunt extrem de importante si ar trebui incluse intr-o strategie nationala de preventie a cancerului.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Reprezentantii Spitalului Judetean Botosani atrag atentia asupra epuizarii care afecteaza cadrele medicale

Un medic de la Spitalul Judean de Urgenta Sibiu face apel la populatie pentru achizitionarea unui container special

O femeie care se pretindea medic realiza interventii estetice in Bucuresti | Politistii fac cercetari

Marile lanturi farmaceutice dau asigurari ca vor ajuta la distribuirea vaccinului anti-Covid

ONU a recunoscut proprietatile medicinale ale canabisului si a decis retragerea de pe lista stupefiantelor periculoase