OMS: Vrem ca statele sa tinteasca spre o vaccinare de 90% impotriva cancerului de col uterin

18/11/2020
OMS: Vrem ca statele sa tinteasca spre o vaccinare de 90% impotriva cancerului de col uterin

OMS: Vrem ca statele sa tinteasca spre o vaccinare de 90% impotriva cancerului de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-vrem-ca-statele-sa-tinteasca-spre-o-vaccinare-de-90-impotriva-cancerului-de-col-uterin/

Vaccinarea a noua din 10 fete cu varsta sub 15 ani impotriva cancerului de col uterin, depistarea si tratamentele mai eficiente impotriva acestuia ar putea reduce infectiile cu 40% si salva 5 milioane de vieti pana in 2050, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit Reuters.

Cancerul de col uterin, al patrulea cel mai frecvent cancer in randul femeilor la nivel global, este o boala care poate fi prevenita, dar care afecteaza cel putin 570.000 de femei in fiecare an, provocand decesul a 311.000 dintre acestea, a precizat agentia ONU din domeniul sanitar, citata si de Agerpres.

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt asociate infectiei cu tipuri de virusuri Papiloma uman (HPV) transmise prin contact sexual. Ratele de infectare sunt de doua ori mai ridicate in tarile in curs de dezvoltare, iar ratele de mortalitate de trei ori mai mari in comparatie cu statele cu venituri mari.

”Daca nu facem nimic cu aceasta boala, numarul de cazuri va spori, iar numarul de decese va creste de asemenea cu 21% pana in 2030”, a precizat directoare generala adjuncta in cadrul OMS.

Ministrii Sanatatii din cele 194 de state membre ale OMS au sustinut saptamana trecuta o strategie care vizeaza eradicarea cancerului de col uterin, a carei lansare a fost prevazuta pentru saptamana aceasta

”Vrem ca statele sa tinteasca spre o vaccinare in proportie de 90% a fetelor cu varsta sub 15 ani, ca 70% dintre femeile eligibile sa fie identificate si tratate, iar 90% dintre cele cu forme invazive de cancer, tratate”, a spus repezentanta OMS

Unele laboratoare si instrumente aparute in timpul pandemiei de COVID-19 vor fi utile in depistarea cancerului de col uterin, iar noi teste ar trebui sa grabeasca rezultatele si tratamentul, a adaugat aceasta.

”Cu ajutorul acestei tehnologii, poti obtine un diagnostic in 20 de minute, iar femeia poate fi tratata imediat la fata locului, fiind posibil ca dupa o singura vizita sa poata fi imediat vindecata de aceasta leziune precanceroasa”, a adaugat directoarea Princess Nothemba Simelela, potrivit surselor citate.

Etichete: cancer de col uterin, vaccinare hpv, preventie cancer de col uterin, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: