OMS: Virusul H5N1 al gripei aviare se adapteaza la mamifere, infectarea oamenilor este rara

28/04/2023
OMS: Virusul H5N1 al gripei aviare se adapteaza la mamifere, infectarea oamenilor este rara

OMS: Virusul H5N1 al gripei aviare se adapteaza la mamifere, infectarea oamenilor este rara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-virusul-h5n1-al-gripei-aviare-se-adapteaza-la-mamifere-infectarea-oamenilor-este-rara/

Schimbarile in virusul H5N1 al gripei aviare la animale par sa indice ca acest agent patogen se adapteaza mai bine la mamifere, dar cazurile de infectare in randul oamenilor sunt inca sporadice si “nu exista motive de panica”, a declarat o experta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit agentiei EFE.

Virusul H5N1 gasit in America Latina are “mici diferente genetice” fata de cel din Asia, unde au fost descoperite primele cazuri cu zeci de ani in urma, “dar aceasta nu inseamna ca el este mai transmisibil pentru om”, a explicat Sylvie Briand, directoarea OMS pentru Pregatirea in fata Pandemiilor, potrivit Agerpres.

Pana la ora actuala, singurele cazuri de infectare la om confirmate in America de Sud (unul in Ecuador si celalalt in Chile, ambele in lunile recente) “sunt sporadice, asadar nu ne aflam in fata riscului unor epidemii, este deocamdata o problema de sanatate animala”, a asigurat experta OMS, conform surselor citate.

Ea a mai adaugat ca “OMS, in colaborare cu alte agentii, urmareste indeaproape cazurile pentru a identifica posibile semne ca virusul ar deveni mai periculos, dar in prezent nu este cazul pentru cetateni sa fie preocupati sau sa intre in panica”. Gripa aviara se numara printre agentii patogeni pe care OMS ii monitorizeaza cu mare atentie din perspectiva riscului de a genera viitoare pandemii.

In ultimele doua decenii s-au inregistrat circa 900 de cazuri de gripa aviara H5N1 la om, cu o rata a mortalitatii de peste 50%, mai ales in Asia de Est si Orientul Mijlociu.

Etichete: gripa aviara, virusul H5N1, gripa aviara la oameni, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: