OMS sugereaza evitarea sau reducerea procedurilor stomatologice care genereaza aerosoli

12/08/2020
OMS sugereaza evitarea sau reducerea procedurilor stomatologice care genereaza aerosoli

OMS sugereaza evitarea sau reducerea procedurilor stomatologice care genereaza aerosoli

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-sugereaza-evitarea-sau-reducerea-procedurilor-stomatologice-care-genereaza-aerosoli/

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se arata ingrijorati de impactul COVID-19 asupra serviciilor de ingrijire stomatologica din intreaga lume. Astfel, acestia au formulat cateva principii pentru ca profesionistii din domeniu sa ”minimizeze” riscurile de transmitere, potrivit AFP.

”OMS sugereaza evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care genereaza aerosoli, foarte frecvente in stomatologie (echipamente de mare viteza, ultrasunete, pulverizare si altele), a declarat doctor Benoit Varenne din cadrul Programului de sanatate oro-dentara al OMS, citat si de Agerpres.

In recomandarile sale adresate autoritatilor din sistemul de sanatate si personalului din acest sector, organizatia ofera sfaturi tehnice pentru minimizarea acestor proceduri atunci cand acestea sunt indispensabile (aspiratie rapida, climatizare adecvata si altele).

Cu toate acestea, organizatia a subliniat importanta ingrijirii stomatologice, adesea trecuta cu vederea, fiind considerata costisitoare si ”nefiind inclusa in asistenta medicala de baza in numeroase tari”.

”Afectiunile stomatologice reprezinta o povara sanitara neglijata in multe state. Ele sunt surse de suferinta, izolare sociala si chiar deces”, cum este noma, o forma de cangrena a cavitatii bucale ce afecteaza cu precadere copiii care sufera de malnutritie, care au o stare de sanatate precara si o igiena deficitara”, a mai subliniat responsabilul OMS.

Potrivit surselor citate, in acest context deja dificil, serviciile de sanatate oro-dentara sunt puternic afectate de pandemia de Sars-Cov-2, multe fiind suspendate in fata riscurilor la care este expus personalul din acest sector, in conditiile in care cererea s-a redus, pacientilor fiindu-le frica sa recurga la aceste servicii.

75% dintre statele membre OMS au indicat in cadrul unui sondaj ca serviciile lor stomatologice au fost partial sau total perturbate. Pe baza acestei constatari, OMS recomanda instituirea unor sisteme de consultare la distanta pentru a evalua urgenta ingrijirii, sugerand ca interventiile ”neesentiale” (controale, curatare, ingrijire preventiva) ”sa fie intarziate”.

Etichete: proceduri aerosoli stomatologie, servicii stomatologie pandemie covid, riscuri covid stomatologie, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: