OMS si SUA monitorizeaza atent o noua varianta a virusului SARS-CoV-2

18/08/2023
OMS si SUA monitorizeaza atent o noua varianta a virusului SARS-CoV-2

OMS si SUA monitorizeaza atent o noua varianta a virusului SARS-CoV-2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-si-sua-monitorizeaza-atent-o-noua-varianta-a-virusului-sars-cov-2/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si autoritatile sanitare din Statele Unite au anuntat ca monitorizeaza indeaproape o noua varianta a virusului aflat la originea COVID-19, chiar daca “deocamdata este necunoscut impactul potential al numeroaselor mutatii ale ei”, transmit AFP, Reuters si Agerpres.

OMS a decis sa clasifice noua varianta “in categoria variantelor monitorizate din cauza numarului foarte mare (peste 30) de mutatii ale genei Spike”, a scris organizatia in buletinul epidemiologic dedicat COVID-19.

Pana in prezent, aceasta noua varianta a fost detectata doar in Israel, Danemarca si SUA. In SUA, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au anuntat intr-un mesaj publicat pe reteaua sociala X (fosta Twitter) ca monitorizeaza indeaproape varianta.

In prezent, au fost raportate doar patru secvente cunoscute ale acestei variante, fara a exista o legatura epidemiologica asociata cunoscuta, a explicat OMS.

“Impactul potential al mutatiilor BA.2.86 este momentan necunoscut si fac obiectul unei evaluari minutioase”, a precizat organizatia, care a subliniat inca o data importanta continuarii monitorizarii, secventionarii si raportarii autoritatilor competente pentru a avea o viziune precisa si de ansamblu asupra pandemiei de COVID-19, noteaza AFP.

Noua sub-varianta, care are 36 de mutatii din varianta XBB.1.5, dominanta in prezent, “aminteste de o ramura anterioara” a virusului, a explicat doctor S. Wesley Long, director medical de microbiologie la Spitalul Houston Methodist, citat de Reuters.

El a spus ca ramane de vazut daca BA.2.86 va putea sa depaseasca alte tulpini ale virusului sau daca va avea un avantaj in incercarea de a scapa raspunsurilor sistemului imunitar dupa o infectare anterioara sau dupa vaccinare.

Etichete: covid-19, sars-cov-2, varianta virus covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: