OMS: Riscul de gripa aviara H5N1 la oameni este scazut, dar trebuie sa fim pregatiti

09/02/2023
OMS: Riscul de gripa aviara H5N1 la oameni este scazut, dar trebuie sa fim pregatiti

OMS: Riscul de gripa aviara H5N1 la oameni este scazut, dar trebuie sa fim pregatiti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-riscul-de-gripa-aviara-h5n1-la-oameni-este-scazut-dar-trebuie-sa-fim-pregatiti/

Raspandirea recenta la mamifere a gripei H5N1 – cunoscuta in mod obisnuit ca gripa aviara – trebuie sa fie monitorizata, dar riscul pentru oameni ramane scazut, a indicat Organiza Mondiala a Sanatatii (OMS), conform Reuters.

H5N1 s-a raspandit printre pasarile de curte si salbatice de 25 de ani, a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dar informatii recente de infectii la nurca, vidre si lei de mare “trebuie monitorizate indeaproape”, relateaza si Agerpres.

El a mai precizat ca riscul pentru oameni a ramas scazut, cazurile umane fiind rare de cand tulpina gripei a aparut in 1996.

“Dar nu putem presupune ca asa va ramane si trebuie sa ne pregatim pentru orice schimbare a status quo-ului”, a mai spus Tedros, care a subliniat ca oamenii au fost sfatuiti sa nu atinga animale salbatice bolnave sau moarte si in schimb sa raporteze astfel de cazuri autoritatilor locale si nationale, care monitorizeaza situatia.
“OMS continua, de asemenea, sa coopereze cu producatorii pentru a se asigura ca, daca este nevoie, vor fi asigurate vaccinuri si antivirale pentru uz global”, a afirmat directorul OMS, potrivit surselor citate.

Etichete: gripa aviara, gripa aviara la om, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: