OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

03/12/2021
OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-risc-sporit-de-reinfectare-cu-varianta-omicron-in-cazul-celor-care-au-trecut-prin-boala/

Autoritatile sanitare din Africa de Sud si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au avertizat ca riscul de reinfectare in cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este sporit de varianta Omicron, relateaza agentiile de presa internationale.

Cercetatorii din Africa de Sud, tara care a semnalat prima saptamana trecuta aceasta noua varianta detectata intre timp in toate partile lumii, isi intensifica investigatiile pentru a intelege transmisibilitatea, gravitatea si impactul acestei noi variante pentru vaccinarea, diagnosticarea si tratamentul COVID-19, mentioneaza OMS intr-un comunicat citat si de Agerpres.

Desi inca nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugereaza ”un risc crescut de reinfectare”, subliniaza OMS.

In acest sens, o specialista sud-africana in microbiologie, Anne von Gottberg, a confirmat ca in tara sa a fost observata o crestere a reinfectarilor la persoane care s-au vindecat dupa infectarea cu varianta Delta.

”In populatia noastra, care are o seroprevalenta inalta a virusului, adica multe persoane au avut o infectare anterioara, aceasta nu le protejeaza de o noua infectare cu (varianta) Omicron”, a explicat ea, potrivit surselor citate.

Autoritatile sanitare sud-africane au cerut insa rabdare in a trage concluzii definitive inainte de a fi cunoscute caracteristicile noii variante a coronavirusului, pentru aceasta fiind nevoie in principal de rapoarte sistematice din partea spitalelor.

Un medic sud-african care a tratat pacienti infectati cu varianta Omicron a sustinut ca acestia aveau simptome usoare, dar majoritatea erau tineri, asadar mai putin predispusi la forme grave ale bolii.

Aceasta noua varianta provoaca ingrijorare intrucat prezinta peste 30 de mutatii, in special in proteina Spike prin care virusul patrunde in celulele umane.

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) a estimat ca in lunile urmatoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca varianta dominanta in Europa.

Etichete: varianta Omicron, tulpina Omicron, risc infectare Omicron

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: