OMS propune tarilor europene masuri pentru sanatatea publica

01/11/2013

OMS propune tarilor europene masuri pentru sanatatea publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-propune-tarilor-europene-masuri-pentru-sanatatea-publica/

whoOrganizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza tarile europene ca situatia economica precara si masurile de austeritate au un efect direct asupra sanatatii publice. In acest sens, OMS recomanda investitii in sanatatea publica care sa reduca efectele masurilor de combatere a crizei economice.

Sanatatea cetatenilor – o prioritate

Somajul in randul tinerilor este considerat o problema principala si cu efecte pe termen lung asupra sanatatii populatiei.
Michel Marmot, profesor la University College din Londra, precizeaza cum influenteaza lipsa locului de munca sanatatea populatiei.

Persoanele care nu au un loc de munca sunt mai predispuse bolilor mentale si sunt asociate cu o crestere a ratei sinuciderilor si a ratei delincventei.

“Guvernele pot alege. Indiferent daca este vorba de tari bogate sau sarace, se pot lua decizii care sa aiba un efect-cheie asupra sanatatii cetatenilor – este o chestiune de prioritati”, a precizat Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS.

Profesorul Michael Marmot precizeaza ca sanatatea populatiei este influentata de multi factor sociali, dintre care locul in care traiesc, se dezvolta si imbatranesc.

Ce politici de sanatate publica recomanda OMS

OMS recomanda promovarea masurilor de prevenire in obezitate, consumul de alcool sau  tutun.

Aceste masuri de preventie ar putea reduce din decalajele semnalate in sanatate.

Investirea intr-un sistem de protectie sociala pentru persoanele vulnerabile este o alta masura propusa pentru protejarea sanatatii populatiei.

Reprezentantii OMS au precizat ca un sistem public de sanatate “cu acces universal” poate fi una dintre politicile de sanatate publica care sa vina in sprijinul populatiei.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: