OMS: Produsele fast-food si bauturile carbogazoase, cauze ale obezitatii

04/02/2014

OMS: Produsele fast-food si bauturile carbogazoase, cauze ale obezitatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-produsele-fast-food-si-bauturile-carbogazoase-cauze-ale-obezitatii/

obezitate-fastfoodOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia asupra afectiunilor grave care sunt asociate obezitatii si supraponderalitatii, precum cancer, boli cardiovasculare sau diabet. In acest sens, OMS cere guvernelor sa ia masuri stricte pentru a proteja sanatatea publica.

Fast-food si bauturile carbogazoase  – factori de risc

Studiul emis de OMS precizeaza ca guvernele ar trebui sa introduca reglementari suplimentare pe piata mondiala pentru produsele de tip fast-food, precum hamburgeri, chipsuri sau bauturi carbogazoase.

“Daca guvernele nu vor lua masuri pentru a-si reglementa economiile, mana invizibila a pietei va continua sa promoveze obezitatea la nivel global, cu consecinte dezastruoase pentru sanatatea publica si productivitatea economica viitoare”, a precizat unul din autorii studiului, Roberto da Vogli, Universitatea California.

Ce masuri de preventie a obezitatii propune OMS

Principalele masuri pe care le propune OMS pentru protejarea sanatatii publica in fata obezitatii au in vedere descurajarea vanzarii de alimente si bauturi ultraprocesate, precum si reglementari mai stricte in domeniul publicitatii pentru produse de tip fast-food.

In acelasi timp, se propun stimulente economice pentru fermieri, pentru ca acestia sa vanda alimente sanatoase populatiei.

Aceste masuri sunt direct corelate cu reducerea subventiilor pentru producatorii care folosesc cantitati mari de ingrasaminte, pesticide sau substante chimice.

Aprovizionarea cu alimente trebuie sa tina cont de nevoile sanitare ale populatiei

Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutritie al OMS, a precizat ca aceste masuri pentru o nutritie sanatoasa trebuie sa vizeze mai multe sectoare, nu doar sanatatea, precum agricultura, educatia si industria.

“Tarile in care regimul alimentar trece de la unul bogat in cereale la unul bogat in grasimi, zahar si alimente procesate trebuie sa ia masuri pentru a alinia aprovizionarea cu alimente la nevoile sanitare ale populatiei”, a precizat directorul Departamentului de Nutritie OMS.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie