OMS: Patru din cinci persoane cu HTA din intreaga lume nu beneficiaza de tratament

19/09/2023
OMS: Patru din cinci persoane cu HTA din intreaga lume nu beneficiaza de tratament

OMS: Patru din cinci persoane cu HTA din intreaga lume nu beneficiaza de tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-patru-din-cinci-persoane-cu-hta-din-intreaga-lume-nu-beneficiaza-de-tratament/

Aproximativ patru din cinci persoane cu hipertensiune din intreaga lume nu beneficiaza de tratamentul adecvat pentru aceasta afectiune cardiovasculara care provoaca aproximativ 20 de milioane de decese in fiecare an, avertizeaza primul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Raportul, intitulat “Cursa impotriva unui ucigas tacut”, va fi prezentat in cadrul sesiunii anuale a Adunarii Generale a ONU, ca parte a strategiei de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila privind prevenirea si controlul bolilor netransmisibile, transmite EFE.

“O numim ucigasul tacut pentru ca multi oameni nu sunt neaparat constienti ca au hipertensiune si in realitate depind de guverne, politicieni si sisteme de sanatate sa o poata diagnostica”, a subliniat Bente Mikkelsen, directorul Departamentului de Boli Netransmisibile al OMS.

Potrivit datelor din raport, numarul persoanelor care traiesc cu hipertensiune la nivel global s-a dublat intre 1990 si 2019, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde, dar doar jumatate dintre acestea stiu ca sufera de aceasta afectiune, relateaza si Agerpres.

Potrivit raportului, hipertensiunea – definita ca presiunea arteriala egala sau mai mare de 140/90 mmHg – afecteaza unul din trei adulti din intreaga lume, cu o prevalenta mai mare in tarile cu venituri mici si medii, unde locuiesc aproximativ 78% dintre adultii cu aceasta boala.

De asemenea, OMS a avertizat ca, intre 1990 si 2019, prevalenta estimata a hipertensiunii, standardizata in functie de varsta, a scazut in tarile cu venituri ridicate, in timp ce a crescut in regiunile mai populate din Asia de Est si Oceania (de la 24% la 28%) si Asia de Sud-Est (de la 29% la 32%).

Mikkelsen a explicat ca aceasta crestere in zonele cele mai populate ale lumii se datoreaza cresterii globale a numarului de adulti si schimbarilor in structura de varsta a acestora, grupurile de varsta adulta reprezentand o proportie tot mai mare din totalul populatiei.

Acoperirea cu tratament este, de asemenea, inegala pe zone in functie de nivelul de venit, doar 26% dintre adultii cu hipertensiune arteriala din tarile cu venituri mici si medii primind tratament, comparativ cu 58% in tarile cu venituri ridicate.

“Daca medicamentele nu sunt gratuite, cei mai saraci si mai vulnerabili pacienti pot fi nevoiti sa aleaga intre hrana si medicamente”, a declarat Tom Frieden, presedinte si director executiv al organizatiei de prevenire a bolilor cardiovasculare “Resolve to Save Lives”.

In acest context, OMS insista asupra faptului ca un management eficient al hipertensiunii arteriale in tarile cu toate nivelurile de venit poate fi realizat prin includerea in sistemele de asistenta medicala primara a medicamentelor generice “sigure, disponibile pe scara larga si cu costuri reduse”.

In raportul sau, OMS reaminteste ca prevenirea, depistarea precoce si tratamentul hipertensiunii ar trebui sa fie “prioritizate in continuare” de catre tari, ca parte a pachetului national de servicii de sanatate oferite la nivelul asistentei medicale primare.

“Consolidarea controlului hipertensiunii trebuie sa faca parte din drumul fiecarei tari spre o acoperire universala a sanatatii, bazata pe sisteme de sanatate bine functionale, echitabile si reziliente, bazate pe asistenta medicala primara”, a declarat directorul general al organizatiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit surselor citate.

Concluziile arata ca o crestere a numarului de pacienti tratati eficient pentru hipertensiune ar putea preveni pana la 76 de milioane de decese, 120 de milioane de accidente vasculare cerebrale, 79 de milioane de atacuri de cord si 17 milioane de cazuri de insuficienta cardiaca intre momentul actual si 2050.

Etichete: hipertensiune arteriala, HTA, tratament hipertensiune, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: