OMS: O noua clasificare a antibioticelor

08/06/2017

OMS: O noua clasificare a antibioticelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-o-noua-clasificare-a-antibioticelor/

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat o noua clasificare a antibioticelor care are drept scop combaterea rezistentei la medicamente.

Potrivit Reuters, noua “lista cu medicamente esentiale” include 39 de antibiotice pentru 21 de sindromuri comune, impartite in trei grupe: “Access”, “Watch” si “Reserve”.

Medicamentele din categoria “Access” au un potential scazut de rezistenta si printre ele se afla si foarte utilizata amoxicilina, de pilda.

In categoria “Watch” se afla si medicamentul ciprofloxacin, prescris pentru cistita sau angina, dar “nu atat de eficient”, a declarat presei sefa de divizie a OMS pentru sisteme sanitare si inovatie, Marie-Paule Kieny. Utilizarea sa ar trebui “redusa dramatic”, a precizat OMS, conform Agerpres.

“Credem ca vointa politica exista, dar aceasta trebuie urmata de politici puternice”, a spus Kieny.

Antibioticele din categoria “Reserve” precum colistinul ar trebui folosite in ultima instanta. Acest lucru ridica insa intrebarea privind modul in care producatorii unor astfel de antibiotice ar putea avea o activitate rentabila, a spus Suzanne Hill, director al OMS pentru medicamente esentiale si produse pentru sanatate.

“Ceea ce trebuie sa facem este sa nu mai platim pentru antibiotice pe baza frecventei cu care sunt prescrise, pentru a descuraja utilizarea lor. Nu dorim ca colistinul sa fie utilizat foarte frecvent. De fapt, nu dorim sa fie utilizat deloc”, a spus Hill, potrivit Reuters si Agerpres.

“Ceea ce trebuie sa facem ca comunitate globala este sa ne dam seama cum sa platim o companie sa nu promoveze colistinul, ci sa-l pastreze in rezerva”, a mai precizat ea.

Alte adaugiri pe lista de medicamente sunt doua tratamente orale pentru cancer, o noua pastila pentru Hepatita C care combina doua medicamente, un tratament mai eficient pentru HIV si noi formule pediatrice de medicamente pentru tuberculoza.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: