OMS: Nici o tara, spital sau clinica nu pot asigura securitatea pacientilor pana cand personalul medical nu este in siguranta

17/09/2020
OMS: Nici o tara, spital sau clinica nu pot asigura securitatea pacientilor pana cand personalul medical nu este in siguranta

OMS: Nici o tara, spital sau clinica nu pot asigura securitatea pacientilor pana cand personalul medical nu este in siguranta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-nici-o-tara-spital-sau-clinica-nu-pot-asigura-securitatea-pacientilor-pana-cand-personalul-medical-nu-este-in-siguranta/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca angajatii din domeniul sanatatii aflati in prima linie in lupta cu pandemia, platesc un pret ridicat cu sanatatea lor. Organizatia a lansat o carta pentru a ajuta la o mai buna protejare a acestora, conform AFP.

“COVID-19 a expus angajatii in domeniul medical si familiile acestora la un nivel de risc fara precedent”, a reamintit OMS, care subliniaza ca statisticile – chiar imperfecte – arata clar ca “ratele de infectare in randul personalului medical sunt mult mai mari decat pentru restul populatiei”, relateaza si Agerpres.

Astfel, ei reprezinta aproximativ 3% din populatie in marea majoritate a tarilor si mai putin de 2% in tarile cele mai sarace, cifrele colectate de OMS aratand ca 14% din cazurile de COVID-19 se refera la personalul medical. “In unele tari, aceasta proportie poate atinge 35%”, se mai arta in comunicat.

Carta in cinci puncte prezentata, joi, de OMS recomanda stabilirea de sinergii intre strategiile menite sa asigure siguranta pacientilor si cea a personalului medical sau dezvoltarea de programe nationale pentru o mai buna protejarea a angajatilor din domeniul sanitar.

De asemenea, Carta subliniaza necesitatea protejarii personalului medical de pericolele fizice si biologice, in special prin asigurarea acestora cu echipament de protectie suficient si instruire pentru utilizarea sa.

“Nici o tara, nici un spital sau clinica nu pot asigura securitatea pacientilor sai pana cand personalul medical nu este in siguranta”, a reamintit directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit unui studiu prezentat de Consiliul International al Infirmeriei (ICN), aproape 3 milioane de angajati din domeniul sanitar s-au imbolnavit de COVID-19, ceea ce reprezinta 10% din cele aproape 30 de milioane de cazuri inregistrate la nivel mondial.

Etichete: personal medical risc covid, cadre medicale coronavirus, masuri protectie personal medical, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: