OMS: Lupta contra bolilor netransmisibile, o chestiune nu doar de sanatate, ci si de echitate

21/09/2022

OMS: Lupta contra bolilor netransmisibile, o chestiune nu doar de sanatate, ci si de echitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-lupta-contra-bolilor-netransmisibile/

Afectiunile netransmisibile, precum bolile de inima, cancerul si diabetul, sunt responsabile pentru 74% dintre decese la nivel mondial. O actiune decisiva impotriva factorilor de risc ar putea salva zeci de milioane de vieti, arata un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit AFP.

Bolile netransmisibile, care in multe cazuri pot fi prevenite si sunt cauzate de un stil de viata sau de conditii de trai nesanatoase, ucid 41 de milioane de persoane in fiecare an, dintre care 17 milioane cu varste de 70 de ani, relateaza si Agerpres.

Afectiunile cardiace, cancerul, diabetul si bolile respiratorii sunt in prezent principalele cauze de deces la nivel mondial, inaintea bolilor infectioase, mai subliniaza OMS.

“La fiecare doua secunde, o persoana sub 70 de ani moare din cauza unei boli netransmisibile”, a declarat Bente Mikkelsen, directoarea diviziei OMS responsabila de caz, care a mai subliniat ca finantarea pentru lupta contra acestor boli este insuficienta.

In plus, bolile netransmisibile au un impact semnificativ asupra capacitatii celor afectati de a rezista in fata maladiilor infectioase, asa cum a demonstrat in timpul pandemiei de COVID-19. In acest sens, s-a dovedit, spre exemplu, ca obezitatea sau diabetul au crescut riscul de imbolnavire mai grava sau chiar de deces din cauza COVID-19, mai subliniaza raportul care mai avertizeaza ca “daca aceste date ofera o imagine clara, problema este ca lumea o ignora”.

Contrar credintei populare, aceste boli nu reprezinta o problema care se manifesta in principal in tarile bogate. De fapt, 86% dintre decesele premature cauzate de bolile netransmisibile din intreaga lume survin in tarile cu venituri mici si medii, arata studiului care intareste concluzia ca preventia si ingrijirea sunt insuficiente.

De altfel, Mikkelsen a mai precizat ca lupta contra bolilor netransmisibile este o chestiune nu doar de sanatate, ci si de echitate.

Etichete: boli netransmisibile, boli cronice, decese boli, oms

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: