OMS: Lectiile invatate in pandemie trebuie sa fie folosite pentru a combate rezistenta la antibiotice

16/04/2021
OMS: Lectiile invatate in pandemie trebuie sa fie folosite pentru a combate rezistenta la antibiotice

OMS: Lectiile invatate in pandemie trebuie sa fie folosite pentru a combate rezistenta la antibiotice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-lectiile-invatate-in-pandemie-trebuie-sa-fie-folosite-pentru-a-combate-rezistenta-la-antibiotice/

Lectiile invatate in lupta impotriva pandemiei de COVID-19 trebuie sa fie folosite pentru a combate un alt flagel ce ameninta populatia mondiala, rezistenta la antibiotice, au subliniat reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citati de AFP.

OMS a facut public noul sau raport asupra medicamentelor in curs de dezvoltare pentru a lupta contra super-bacteriilor, denumite astfel pentru ca rezista in fata multor antibiotice clasice, relateaza si Agerpres.

Constatarea facuta de OMS este una sumbra, intrucat exista foarte putine noi medicamente eficiente care se afla in stadii de dezvoltare in laboratoarele farmaceutice.

Organizatia pentru sanatate a Natiunilor Unite considera ca mobilizarea impotriva COVID-19 a dovedit faptul ca progrese rapide pot fi realizate atunci ele sunt sustinute prin vointa politica.

“Antibioticele sunt calcaiul lui Ahile pentru asistenta medicala universala si pentru siguranta noastra sanitara. Ocaziile care se prezinta in lumina pandemiei de COVID-19 trebuie sa fie fructificate pentru a sublinia nevoia unei investitii durabile (in cercetare, n.r.) in productia de noi antibiotice eficace “, a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistentei antibacteriene.

Potrivit surselor citate, acelasi oficial a sugerat infiintarea unui mecanism mondial ce va permite strangerea de fonduri pentru a combate rezistenta bacteriilor, dupa modelul actiunilor intreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.

Rezistenta la bacterii a continuat sa creasca, pentru ca antibioticele sunt utilizate prea mult si in mod abuziv, fie in cresterea animalelor, fie in tratamentele pentru oameni. Bacteriile dezvolta astfel rezistenta si nu mai raspund la tratamentele existente,mai scrie Agerpres.

Organizatia a subliniat si ca 82% dintre antibioticele recent autorizate fac parte din clasele de medicamente fata de care bacteriile s-au aratat deja rezistente.

Etichete: rezistenta la antibiotice, bacterii rezistente, utilizare antibiotice, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: