OMS: “Ingrijorare” fata de raspandirea in crestere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare

19/04/2024
OMS: “Ingrijorare” fata de raspandirea in crestere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare

OMS: “Ingrijorare” fata de raspandirea in crestere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-ingrijorare-fata-de-raspandirea-in-crestere-a-tulpinii-h5n1-a-virusului-gripei-aviare/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a exprimat “ingrijorarea” fata de raspandirea in crestere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi specii, inclusiv la oameni, informeaza AFP.

“Acest lucru ramane, cred eu, o ingrijorare enorma”, a declarat Jeremy Farrar, cercetator-sef al agentiei pentru sanatate din cadrul ONU, intr-o conferinta de presa organizata la Geneva, relateaza si Agerpres.

Potrivit surselor citate, temerea este ca virusul H5N1, care, la oamenii contaminati prin contact cu animale infectate, a demonstrat “o rata de mortalitate extraordinar de ridicata”, se va adapta pentru a putea sa se transmita de la om la om.

Intre inceputul anului 2023 si 1 aprilie 2024, OMS a anuntat ca a inregistrat un total de 889 de cazuri umane de gripa aviara in 23 de tari, dintre care 463 de decese, ceea ce inseamna ca rata de mortalitate a fost de 52%.

Dincolo de monitorizarea oamenilor infectati de animale – inclusiv de vaci intr-un caz recent observat in Statele Unite -, “este inca si mai important sa intelegem cate dintre infectiile umane se produc fara ca pacientii sa stie acest lucru, caci acesta este segmentul in care se va produce adaptarea virusului”, a explicat Jeremy Farrar.

Totodata, el estimeaza ca sistemele de supraveghere si detectare a infectiilor “nu sunt niciodata suficiente”, dar observa “ca acest lucru se intampla inclusiv in cea mai bogata tara din lume”, unde au fost lansate studii serologice “pentru a se vedea daca are loc transmiterea intre crescatorii de vaci si alte persoane”.

La inceputul lunii aprilie, autoritatile americane au anuntat ca o persoana a fost testata pozitiv la gripa aviara dupa ce a fost infectata de o vaca de lapte in Texas. Pentru moment, cazurile de transmitere la oameni sunt foarte rare.

Etichete: gripa aviara, gripa aviara la om, tulpina H5N1, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: