OMS: Focarul de variola maimutei este unul neobisnuit, dar controlabil

24/05/2022
OMS: Focarul de variola maimutei este unul neobisnuit, dar controlabil

OMS: Focarul de variola maimutei este unul neobisnuit, dar controlabil

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-focarul-de-variola-maimutei-este-unul-neobisnuit-dar-controlabil/

Peste 130 de cazuri de variola maimutei au fost confirmate de la primul caz raportat pe 7 mai si pana in prezent, in afara tarilor in care aceasta boala se raspandeste de obicei. Alte 106 cazuri sunt suspecte, potrivit Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza Reuters.

Cu toate ca focarul este unul neobisnuit, el ramane “controlabil”, a precizat OMS, care convoaca noi reuniuni pentru a veni in ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului, relateaza si Agerpres.

Variola maimutei este o infectie virala de obicei usoara, endemica in regiuni din vestul si centrul Africii. Se raspandeste in principal prin contact direct, iar pana la focarul recent a aparut doar rar in alte zone ale lumii. Majoritatea cazurilor recente au fost raportate in Europa.

“Va incurajam pe toti sa sporiti monitorizarea variolei maimutei pentru a vedea unde sunt nivelurile de transmisie si pentru a intelege in ce directie merge”, a declarat Sylvie Briand, aflata la conducerea gestionarii riscurilor infectioase in cadrul OMS.

Briand a precizat ca nu este clar daca aceste cazuri sunt “varful aisbergului” sau daca apogeul transmisiei a trecut deja.

Totusi, ea a reiterat pozitia OMS conform careia este putin probabil ca virusul sa fi suferit mutatii, insa a notat ca transmiterea poate fi determinata de o schimbare a comportamentului uman, in special pe masura ce oamenii revin la activitati ce implica socializarea odata cu ridicarea restrictiilor asociate COVID-19.

Ministerul Sanatatii din Romania a dat publicitatii o informare din partea Organizatiei Mondiala a Sanatatii (OMS) privind variola maimutei, care contine raspunsurile la cele mai frecvente intrebari si ingrijorari legate de aceasta boala.

Etichete: variola maimutei, focar variola maimutei, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: