OMS are in testare clinica peste 20 de vaccinuri impotriva Covid-19 | Un vaccin ar putea fi disponibil anul viitor

20/07/2020
OMS are in testare clinica peste 20 de vaccinuri impotriva Covid-19 | Un vaccin ar putea fi disponibil anul viitor

OMS are in testare clinica peste 20 de vaccinuri impotriva Covid-19 | Un vaccin ar putea fi disponibil anul viitor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-are-in-testare-clinica-peste-20-de-vaccinuri-impotriva-covid-19-un-vaccin-ar-putea-fi-disponibil-anul-viitor/

Cercetarile pentru descifrarea genomului coronavirusului au inceput in ianuarie, iar in sapte luni s-au facut mari progrese, insa mai este de lucru pana la obtinerea unui vaccin, arata coordonatoarea stiintifica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Soumya Swaminathan, intr-un interviu publicat de dpa.

Ea a precizat ca in prezent OMS are peste 20 de vaccinuri in faza de studii clinice si ca riscul este mic sa esueze chiar toate, relateaza si Agerpres.

Astfel, un vaccin ar putea fi disponibil la inceputul anului viitor, dupa care urmeaza productia pe scara larga, deci exista speranta ca ar putea fi distribuit la jumatatea lui 2021.

Presupunand ca fiecare din cele 20 de vaccinuri candidate are sanse de 10% sa fie corespunzator, ar insemna ca am putea avea unul sau doua vaccinuri, poate chiar mai multe, mai transit surele citate.

Progresele sunt cele mai rapide inregistrate pana acum in domeniu, fata de orice alta boala din trecut. De la publicarea in ianuarie a secventei ARN-ului virusului si pana la prima testare a unui vaccin, in martie au trecut doar trei luni – un succes fara precedent, sustine Swaminathan.

Din cauza ca nu se poate prevedea care linie de cercetare va avea succes, abordarea OMS este efectuarea de teste pentru un numar cat mai mare de vaccinuri. Nivelurile de interes si de investitii sunt ridicate, dar exista anumite criterii. Nu este suficient ca vaccinul sa protejeze doar 20-30% din pacienti, deoarece asta nu va asigura incheierea pandemiei; este nevoie de o protectie de 70%, in conditii de siguranta.

Referitor la studiile care arata scaderea rapida a nivelului anticorpilor dupa infectare, Swaminathan spune ca nu sunt ingrijoratoare, dar sunt urmarite cu atentie.

Potrivit reprezerntantei OMS, inca se mai descopera noutati despre tipurile de imunitate la virus. Exista si cercetari care sugereaza ca reactia imunitara mediata de celule poate fi semnificativa. Se dezvolta si unele celule de memorie, care se pot reactiva la o noua expunere a organismului la virus si pot declansa o noua reactie imunitara.

Din experienta se stie ca majoritatea oamenilor dezvolta imunitate la infectiile naturale, adica produc anticorpi. De aceea, se spera ca un vaccin ar putea da acelasi rezultat.

Etichete: vaccinuri in testare clinica, genom coronavirus, vaccin covid-19, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: