OMS: Aproape jumatate din populatia lumii sufera de boli buco-dentare

18/11/2022
OMS: Aproape jumatate din populatia lumii sufera de boli buco-dentare

OMS: Aproape jumatate din populatia lumii sufera de boli buco-dentare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-aproape-jumatate-din-populatia-lumii-sufera-de-boli-buco-dentare/

Aproape jumatate din populatia lumii sufera de boli buco-dentare, a transmite Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Intr-un nou raport, OMS a constatat ca 45% din populatia lumii, sau aproximativ 3,5 miliarde de persoane, sufera de afectiuni buco-dentare, potrivit AFP.

“Sanatatea orala a fost mult timp neglijata in sanatatea globala”, a declarat seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, intr-un comunicat, desi masurile de preventie cu costuri reduse ar putea preveni multe dintre acestea, reateaza si Agerpres.

OMS, care ofera astfel prima imagine completa a poverii bolilor buco-dentare in 194 de tari, a dezvaluit o crestere cu un miliard a cazurilor inregistrate in ultimii 30 de ani.

Este “un indiciu clar ca multi oameni nu au acces la prevenirea si tratamentul bolilor buco-dentare”, dintre care cele mai frecvente sunt cariile dentare, afectiunile gingivale, pierderea dintilor si cancerele bucale, potrivit raportului.

Cariile dentare netratate sunt cea mai frecventa boala care afecteaza circa 2,5 miliarde de persoane la nivel global, in timp ce aproximativ un miliard sufera de afectiuni gingivale, o cauza majora a pierderii totale a dintilor.

Aproximativ 380.000 de cazuri noi de cancere bucale sunt diagnosticate in fiecare an, potrivit OMS. Principalii factori de risc sunt consumul ridicat de zahar, dar si fumatul si consumul de alcool.

OMS incurajeaza autoritatile sa abordeze acesti factori comuni de risc “prin promovarea unei alimentatii echilibrate sarace in zahar, oprirea consumului de tutun sub toate formele sale, reducerea consumului de alcool si un mai mare acces la pasta de dinti cu fluor eficienta si accesibila”.

Totodata, raportul evidentiaza si inechitatile flagrante in accesul la serviciile de sanatate orala, subliniind povara enorma pe care aceste boli adesea foarte vizibile si imposibil de ascuns o pun asupra celor mai vulnerabile si defavorizate populatii.

Etichete: boli buco-dentare, carii dentare, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: