OMS: Acordarea de compensatii persoanelor care au suferit efecte adverse grave in urma vaccinarii

23/02/2021

OMS: Acordarea de compensatii persoanelor care au suferit efecte adverse grave in urma vaccinarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-acordarea-de-compensatii-persoanelor-care-au-suferit-efecte-adverse-grave-in-urma-vaccinarii/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat un program prin care o persoana care a fost vaccinata impotriva COVID-19 – din grupul celor 92 de tari cele mai sarace ale lumii – si care a suferit efecte adverse grave, sa poata fi compensata, relateaza EFE si Agerpres.

Programul vizeaza persoanele care au primit un vaccin prin platforma COVAX, creata de OMS si de alte entitati pentru a garanta un acces echitabil la aceste tratamente in tarile cu venituri medii si mici

Toate vaccinurile distribuite ca parte a acestui program au trecut etapele proprii de dezvoltare ale unui vaccin care ii garanteaza eficienta, securitatea si calitatea. Totusi, toate aceste medicamente, inclusiv vaccinurile care au fost aprobate ca uz general, pot provoca in cazuri rare efecte adverse grave, a anuntat OMS intr-un comunicat.

Peste 190 de tari participa la COVAX. Dintre acestea, 92 de tari cu venituri mici au fost selectate sa primeasca vaccinuri finantate de platforma.

Programul de acordare de compensatii anuntat la inceputul acestei saptamani se aplica doar acestor tari, a mai anuntat OMS.

Continut educational:

“Este vorba de primul si unicul mecanism de acordare de compensatii pentru daune provocate de vaccinuri care opereaza la scara internationala”, a precizat OMS confrom surselor citate.

Obiectivul este de a oferi acestui grup de tari o procedura rapida, justa si transparenta pentru a primi compensatii in cazurile “rare si la efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX pana la 30 iunie 2022”.

La cele aproximativ 208 milioane de doze vaccin administrate in diferite tari nu s-au raportat deocamdata cazuri de efecte adverse foarte grave. In rare ocazii s-a observat o reactie adversa la pacienti cu antecedente de alergii.

Pentru acest program de compensatii, OMS a incheiat un acord cu o societate de asigurari.

Etichete: compensatii vaccinare, reactii adverse vaccinare, oms

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi