OMS: 800 de femei mor in fiecare an in urma unei sarcini

30/05/2014

OMS: 800 de femei mor in fiecare an in urma unei sarcini

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-800-de-femei-mor-fiecare-urma-unei-sarcini/

Sfaturi importante pentru controlul acneei in timpul sarciniiOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca mortalitatea maternala este in crestere in special in tarile dezvoltate. 800 de femei mor anual, cauzele fiind asociate sarcinii si nasterii. Tinerele au riscul cel mai mare de a avea complicatii si chiar de a muri din cauza acestora in timpul unei sarcini.

289.000 de femei au murit in 2013 in timpul unei sarcini sau dupa nastere

Specialistii OMS avertizeaza asupra numarului de decese in randul femeilor, cele mai multe fiind inregistrate in tarile slab dezvoltate.

In tarile in curs de dezvoltare, rata mortalitatii maternale este de 230 la 100.000 de nasteri, in timp ce in tarile dezvoltate aceasta este de 16 la 100.000.

Cu toate acestea, un numar foarte mare dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite.

Cauze principale in mortalitatea maternala

Datele OMS arata ca cele mai multe femei mor din cauza unei hemoragii in timpul nasterii, infectiilor, hipertensiunii gestationale sau a cazurilor de avort in conditii cu risc.

Paludismul sau infectarea cu HIV sunt alte doua cauze ale decesului femeilor in timpul sarcinii sau al nasterii.

Preventia acestor cauze este principala forma de a reduce numarului atat de mare al femeilor care mor in urma unei sarcini.

Mai mult, specialistii OMS avertizeaza ca starea fatului sau a copilului depinde de sanatatea mamei, tocmai de aceea si numarul nou-nascutilor care mor este extrem de mare, respective 3 milioane anual.

Lipsa de informare si a accesului la servicii medicale creste numarul deceselor

Specialistii atrag atentia ca, atata vreme cat femeile din orice categoria sociala nu vor avea acces la informatii despre sarcina, metode de preventie a riscurilor si nu vor putea accesa servicii medicale, rata deceselor maternale va continua sa creasca.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: