OMS: 780 de cazuri de variola maimutei confirmate in 27 de tari

06/06/2022

OMS: 780 de cazuri de variola maimutei confirmate in 27 de tari

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-780-de-cazuri-de-variola-maimutei-confirmate-in-27-de-tari/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat un numar de 780 de cazuri de variola maimutei (monkeypox) confirmate in 27 de tari non-endemice. Organizatia a reafirmat ca riscul sanitar la nivel mondial este moderat, informeaza AFP.

Acest numar este fara indoiala subestimat din cauza informatiilor epidemiologice limitate si “este foarte probabil ca alte tari sa identifice astfel de cazuri si sa existe o noua propagare a virusului”, au adaugat reprezentantii OMS, potrivit Agerpres.

De altfel, putine spitalizari au fost raportate, in afara pacientilor deja izolati.

Tarile non-endemice in care au fost semnalate cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) si Germania (57). In afara Europei si a Americii de Nord, cazuri de variola maimutei au fost raportate – cate unul de fiecare data – in Agentina, Australia, Maroc si Emiratele Arabe Unite.

“Desi riscul actual pentru sanatatea umana si pentru publicul larg ramane scazut, riscul pentru sanatatea publica ar putea sa creasca daca acest virus exploateaza oportunitatea de a se stabili in tari non-endemice in calitate de agent patogen uman bine raspandit”, au declarat specialistii de la OMS intr-un raport.

“OMS evalueaza riscul la nivel mondial ca fiind moderat, tinand cont ca este pentru prima data cand cazuri numeroase si focare de cazuri de variola maimutei sunt raportate simultan in tari non-endemice si endemice”, au adaugat expertii de la OMS, potrivit surselor citate.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat in tarile non-endemice, spre deosebire de cele endemice din Africa.

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a elaborat si transmis in teritoriu metodologia de supraveghere a cazurilor suspecte/confirmate de infectie cu virusul variolei maimutei (Monkeypox)- versiunea 1.

Etichete: variola maimutei, monkeypox, OMS

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: