Obligam medicul sa munceasca pana la 67 de ani, cand politistul iese la pensie la 45-50?

Autor: Adriana Pavel, Redactor sef 11/08/2021
Obligam medicul sa munceasca pana la 67 de ani, cand politistul iese la pensie la 45-50?

Obligam medicul sa munceasca pana la 67 de ani, cand politistul iese la pensie la 45-50?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/obligam-medicul-sa-munceasca-pana-la-67-de-ani/

Modificarea Legii 95/2006 pregatita de Guvernul Romaniei prevede cresterea varstei de pensionare pentru medici de la 65 la 67 de ani, fara exceptii.

Aceasta intentie a starnit nemultumiri in randul medicilor. Unii doctori pot sa lucreze foarte bine si la 80- 90 de ani, dar altii chiar nu pot sau vor sa se pensioneze si sa se bucure de viata dupa zeci de ani de munca si stres, asa cum au dreptul.

Sa luam cazul medicilor de familie. Media de varsta a acestora este de peste 50 de ani. Se estimeaza ca, in cativa ani, zone intregi din Romania nu vor mai avea doctori. Deja, comune intregi depind de cate un singur medic, in zonele rurale, doctor care, in multe cazuri are peste 55 – 60 de ani.

Totusi, modul de rezolvare a problemei privind penuria de medici, prin obligativitatea acestora de a munci si mai mult, nu este unul echitabil.

Nu este corect fata de medici

Medicul de familie Catalin Petrencic lucreaza in localitatea Manastirea din judetul Calarasi. Anul acesta a implinit 65 de ani si, dupa toate reglementarile stiute pana acum, trebuia sa iasa la pensie. Are de gand sa munceasca si dupa pensie, pentru ca reglementarile in vigoare ii permit. Este si a fost un om activ toata viata, a facut medicina din pasiune si chiar vrea sa lucreze la cabinetul lui in continuare. Dar, ce il deranjeaza acum, dupa zeci de ani de munca plus stresul petrecut in hatisul birocratic, este cuvantul “obligativitate

PÉNSIE, pensii, s. f. Suma de bani platita periodic pe baza unor norme legale (in cadrul asigurarilor sociale) fostilor angajati dupa depasirea unei anumite limite de varsta ori in caz de boala sau invaliditate, precum si urmasilor angajatilor sau pensionarilor decedati.

Criteriul principal de acordare a pensiei este “limita de varsta”: iesi la pensie la o anumita varsta. Mai sunt si altele: perioada de contributie, starea de sanatate etc.
Deci, criteriul principal este limita de varsta si el este reglemetat/stabilit prin diverse acte normative in functie de specificul meseriei. Pilotii ies la o varsta, militarii la o alta varsta, politistii la alta. Pentru medici vor sa stabileasca 67 de ani. De ce? Pentru ca este mare deficit de medici si vor sa mai amane pentru cativa ani dezastrul care va fi in Sanatate? Asta este problema lor. Problema noastra, a medicilor, este aceasta discriminare care se face fata de alte profesii si fata de femei. Este inadmisibil sa TE OBLIGE sa iesi la pensie la aceasta varsta inaintata. Nu este corect fata de medici. Unii muncesc 20-30 de ani si apoi AU DREPTUL SA ALEAGA ce vor face in continuare, iar pe medici II OBLIGA. Meseria de medic nu este usoara. Nu vreau s-o compar cu alte meserii dar datele arata ca media de viata la medici este mai scazuta decat la alte profesii. Poate sunt medici care vor sa se pensioneze, sa primesca dreptul la pensie, la fel ca cei cu alte meserii. Poate nu mai pot fizic si psihic, poate se gandesc ca au contribuit suficient la pensii si vor sa-si traiasca ultimii ani fara griji, fara raspunderi, sa fie liberi de obligatiile profesionale. Ce facem cu acesti medici? Ii obligam sa munceasca pana la 67 de ani cand vad ca politistul iese la 50? Nu este corect fata de medici.”, spune medicul de familie Catalin Petrencic pentru FORMARE MEDICALA.

Pentru alte categorii profesionale exista diferente de varsta femei-barbati. La doctorite nu?

Si, inechitatea in cazul medicilor merge si mai departe. Daca la toate categoriile profesionale, femeile ies mai devreme la pensie decat barbatii, ei bine, dupa proiectul aflat acum in dezbatere, o femeie medic va iesi la pensie exact ca un barbat: la 67 de ani.

Pai sa ma ierte Dumnzeu, dar o doctorita, dupa ce s-a chinuit o viata intreaga sa creasca niste copii, sa-si tina si meseria si dupa tot stresul la care este supusa, sa o scoti ca pe un barbat la pensie, este inechitabil. Pentru alte categorii profesionale exista diferente de varsta femei-barbati. La doctorite nu. De ce? Ele nu sunt tot femei?”, a mai spus medicul de familie Catalin Petrencic pentru Formare Medicala.

Proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii se afla in Transprenta Decizionala pe site-ul Ministerului Sanatatii.

De altfel, si sindicatele din Sanatate au luat atitudine vizavi de acest subiect. La acest moment, exista cateva aspecte care trebuie avute in vedere inainte de a se lua o decizie radicala si anume:

– Vor fi medicii care isi desfasoara activitatea in specialitati foarte grele (ATI, medicina de urgenta, chirurgie, psihiatrie, etc.), cu incarcatura fizica si psihica foarte mare, capabili sa munceasca pana la 67 de ani?
– Vor putea acestia sa faca suficiente garzi pentru a asigura continuitatea activitatii medicale pana la 67 de ani?
– Se are in vedere reglementarea unei varste pana la care garzile sa fie obligatorii dupa care acestea sa fie o optiune personala a medicilor?

Etichete: pensionare medici, pensionare medici la 67 de ani, varsta de pensionare medici, medici de familie, dr catalin petrencic, modificarea legea 95/2006

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile