Obiectiv Romania: Vaccinarea a 70% din populatie pana in primul trimestru al anului 2022

19/10/2021
Obiectiv Romania: Vaccinarea a 70% din populatie pana in primul trimestru al anului 2022

Obiectiv Romania: Vaccinarea a 70% din populatie pana in primul trimestru al anului 2022

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/obiectiv-romania-vaccinarea-a-70-din-populatie/

Biroul regional al OMS pentru Europa si OMS Romania, impreuna cu inalti oficiali din Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sanatatii si ai Centrului National pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile au analizat motivele din spatele tendintei actuale in procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora actiuni pragmatice, bazate pe dovezi, in sensul cresterii rapide a eforturilor.

Reprezentantii romani au informat ca tara se confrunta cu o crestere foarte mare a cazurilor severe si a deceselor, 92% din decesele legate de COVID-19 fiind inregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut si alte boli, dar au fost inregistrate decese si in randul tinerilor, copiilor si populatiei active.

“In ciuda unui inceput foarte bun al campaniei de vaccinare in decembrie 2020, exista in continuare provocari programatice si operationale in extinderea vaccinarii. Se remarca diferente mari in acoperirea vaccinala de la un judet la altul, judetele din nord-est si sud avand o acoperire vaccinala mai mica. Acoperirea pe grupe de varsta arata o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani, dar numai in jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Exista, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai putin vaccinate decat barbatii, cu o diferenta de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani.” scrie in comunicatul transmis de CNCAV.

Potrivit sursei citate, Obiectivul Romaniei este de a vaccina 2 milioane de persoane impotriva COVID-19 (prima doza) pana la sfarsitul acestui an (45% din populatie) si 70% din populatie pana in primul trimestru al anului 2022.

“Vaccinarea in populatia generala in Romania este scazuta si stagneaza, fiind sub media generala a vaccinarii regionale. Vaccinarea este mai mica decat se astepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).”, mai precizeaza CNCAV.

Modelarea OMS arata ca, daca se mentine ritmul de vaccinare din ultimele 6 saptamani si strategiile de vaccinare in vigoare, Romania va ajunge in aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinala de 40% pentru populatia totala si in aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.

Pe de alta parte, nivelul de vaccinare cu schema completa este mare in Romania, indicand faptul ca persoanele care incep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar sa ne asiguram ca si restul cadrelor medicale nu doar se vaccineaza, ci si recomanda populatiei vaccinarea impotriva COVID-19.

“OMS a observat o crestere constanta in ultimele trei saptamani in ceea ce priveste vaccinarea, dar mai ales in randul persoanelor sub 50 de ani. Este important ca Romania sa se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salveaza vieti celor care prezinta cel mai mare risc de deces si forme grave ale bolii, cum ar fi varstnicii, persoanele cu boli cronice si alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activeaza in domenii esentiale).”, mai precizeaza autoritatile sanitare.

Studiile sociologice comportamentale si cercetarile formative privind factorii determinanti si barierele ce tin de atitudinea cadrelor medicale fata de vaccinare, arata ca, in timp, intentia populatiei de a se vaccina a crescut in Romania.

OMS a recunoscut eforturile depuse de guvern, CNCAV si de Ministerul Sanatatii in a monitoriza indeaproape nivelul vaccinarii impotriva COVID-19 in judete si inovatiile legate de implicarea medicilor de familie si a asistentilor medicali din reteaua de ingrijiri primare in imbunatatirea vaccinarii la populatia varstnica din mediul rural.

“Pentru a defini o strategie de comunicare care sa sustina extinderea vaccinarii in Romania, este esential ca politicile sa fie definite printr-o mai buna intelegere a motivelor din grupele de varsta ale populatiei cu nivel redus de vaccinare.

Ca pasi urmatori, in completarea eforturilor in curs si planificate ale guvernului si ale Ministerului Sanatatii din Romania, OMS va colabora indeaproape cu Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sanatatii, Centrul National de Supraveghere si Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunitati de instruire si schimburi de informatii ale profesionistilor din domeniul sanatatii cu privire la siguranta vaccinurilor si dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai buna intelegere a motivelor nivelului scazut de vaccinare in grupurile de populatie.” mai informeaza CNCAV.

Etichete: vaccinare anti-covid romania, acoperire vaccinala, OMS, CNCAV

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: