O persoana din patru sufera de paranoia

07/02/2012

O persoana din patru sufera de paranoia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/o-persoana-din-patru-sufera-de-paranoia/

O persoana din patru sufera de paranoiaO persoana din patru s-a temut cel putin o data ca i se va intampla ceva groaznic. Ingrijorarea aceasta exagerata este unul dintre efectele societatii in care traim, sustin specialistii de la Oxford, citati de adevarul.ro.

Semnalul de alarma este tras de catre psihiatrul britanic Daniel Freeman, in studiul „Paranoia: Spaima secolului XXI”.

„Paranoia este temerea nefondata sau exagerata ca altii incearca in mod deliberat sa ne faca rau. Ne temem de straini, peste tot sunt camere de supraveghere. Nu indraznim sa ne lasam copiii sa se joace afara. Pare ca am intrat in era paranoia, iar indicatorii ne arata ca situatia se va agrava si mai mult”, a declarat specialistul britanic, profesor la Universitatea Oxford.

Afectiunea apare doar episodic in cazul celor mai multor persoane, dar chiar si asa cifrele sunt alarmante. Astfel, potrivit cercetarii lui Daniel Freeman, 40% din cei intervievati s-au temut la un moment dat ca sunt vorbiti de rau, iar 20% sunt chinuiti de gandul ca sunt tinuti sub observatie sau urmariti la propriu. De asemenea, 5% se tem ca exista o vasta conspiratie menita sa-i distruga.

Incidenta temerilor paranoide, la fel cu cea a depresiilor

Specialistii sustin ca incidenta cazurilor de temeri paranoide este cam la acelasi nivel cu cea a depresiilor. Problema este ca, daca despre depresie se discuta frecvent, manifestarile cu caracter paranoic sunt aproape complet ignorate, iar victimele acestora cu greu realizeaza ce li se intampla fara ajutor de specialitate.

Femeile sunt mai expuse decat barbatii la aceste tulburari psihice, explica Freeman: „Din ce in ce mai des aceste probleme apar in randul femeilor cu educatie superioara si un job bun. Deseori, debuteaza cu temerea ca nu mai facem fata cerintelor de la serviciu sau deriva din avalansa de stiri negative cu care suntem bombardati: cresterea ratei divortului sau cea a somajului. Astfel, ajungi sa te sperii ca asa ceva te paste si pe tine”.

 

Autor: Pagina Medicala

1 Comentarii

  1. Ionela says:

    Am necoie de ajutor, nu am incredere in nimeni,nici in iubitul meu.
    Am 10 ani cu el, ma inselat, ma mintit,iar acumcum are un comportament ciudat,il acuz de faptul ca este vorba de alta femeie.Cu lacrimi pe fata va scriu de durere, imi zice ca sufata de paranoia ca sunt handicapata.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: