O noua molecula ar putea schimba viata persoanelor cu diabet de tip 2

24/07/2017

O noua molecula ar putea schimba viata persoanelor cu diabet de tip 2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/o-noua-molecula-ar-putea-schimba-viata-persoanelor-cu-diabet-de-tip-2/

In locul insulinei, o molecula numita apelina ar putea regla glicemia in sange. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Toulouse lucreaza de aproape noua ani la acest tratament, potrivit Ouest-France.

Corpul uman foloseste doua molecule pentru a regla nivelul de zahar din sange: insulina si apelina.

Continut educational:

Insulina, binecunoscuta diabeticilor, permite transformarea zaharului in energie sau stocarea lui. Acest hormon este secretat de pancreas, in timp ce apelina este produsa de toti muschii corpului uman.

Incepand din anul 2008, cercetatori de la Universitatea din Toulouse studiaza aportul apelinei, celalalt hormon secretat de corpul uman pentru procesarea zaharului. Apelina are aceleasi efecte asupra corpului ca insulina, numai ca ea se foloseste de alte canale, e un fel de itinerar bis, explica Philippe Valet, directorul proiectului de cercetare de la Inserm (Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala). 

Continut educational:

Apelina ramane mult prea putin activa, pentru ca insulina e mai puternica. Insa cercetatorii francezi au dovedit ca apelina poate prelua rolul insulinei in cazul unei deficiente a acesteia.  Ceea ce vor ei este ca diabeticii sa nu mai fie dependenti de injectiile cu insulina, ci sa le inlocuiasca doar cu o pastila de inghitit, relateaza si Digi24.

Cercetatorii de la Inserm au facute teste clinice pe 16 barbati, voluntari sanatosi si usor supraponderali, pentru a dovedi eficienta si toleranta la apelina.

Continut educational:

Astfel, s-a constatat ca apelina a jucat bine rolul insulinei si nu a antrenat luarea in greutate, subliniaza cercetatorii.

O a doua faza a testelor este in curs si de aceasta data se folosesc pacienti diabetici. Testarea se va incheia la inceputul anului viitor.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. tudorache says:

    Foarte interesant,astept noutati

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: