O injectie cu ozon in coloana atenueaza durerile de spate

21/05/2011

O injectie cu ozon in coloana atenueaza durerile de spate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/o-injectie-cu-ozon-in-coloana-atenueaza-durerile-de-spate/

Un gaz asociat cu incalzirea globala ar putea deveni cel mai in voga tratament contra durerilor de spate – un amestec de ozon si oxigen, injectat in coloana, contribuie la reducerea tesuturilor si la diminuarea durerilor de spate, potrivit unui studiu recent.

Aceasta descoperire este pe cale sa fie testata pentru a deveni o metoda uzuala folosita in tratamentul contra herniei de disc. Ozonul este un gaz ce face parte din atmosfera Terrei, care protejeaza organismele de pe planeta de efectele distrugatoare ale razelor ultraviolete, informeazadailymail.co.uk.

In scopuri medicale, acest gaz este produs in laboratoare in forma lichida si apoi este combinat cu oxigen.

Intr-un studiu in curs de desfasurare la Spitalul Universitar Doctor Negrin din Spania, aceasta metoda de tratament este administrata pacientilor cu discuri dislocate. Rezultatele inregistrate pe acesti pacienti vor fi comparate cu rezultatele obtinute pe pacientii din grupul de control, care vor primi un tratament placebo sau doar injectii cu oxigen.

Discurile spinale sunt inele circulare protectoare cartilaginoase, asezate intre vertebrele coloanei vertebrale, care actioneaza ca un absorbant pentru socuri. Odata cu inaintarea in varsta, aceste discuri spinale isi pierd treptat continutul de apa, fapt care le face sa devina mai putin flexibile si mai predispuse la rupturi, fisurari, deplasari si dislocari. Acestea pot fi cauzate de ridicarea unor greutati mari, aplecarile si miscarile bruste sau pur si simplu de uzura lor naturala.

Din aceste cauze, invelisul exterior al discului, foarte dur, se poate fisura, permitand miezului moale sa iasa afara. Acest tesut moale apasa apoi pe fibrele nervoase care trec printre vertebre, cauzand dureri foarte mari.

Aceasta problema apare de regula in partea de jos a coloanei vertebrale. Tratamentul uzual consta in fizioterapie si administrarea de analgezice, insa, daca durerea persista mai mult de sase saptamani, medicii pot avea in vedere si efectuarea unei interventii chirurgicale.

Aproximativ 10% din totalul cazurilor de discuri dislocate necesita o interventie chirurgicala, ce consta in extirparea de catre medici a bucatii de disc care a iesit in afara vertebrei.

Gratie noului tratament, pacientul este mai intai anesteziat, iar apoi medicii folosesc camere video microscopice pentru a ghida un ac spre discul spinal avariat, unde este injectat amestecul de ozon si oxigen.

In cadrul unui studiu efectuat pe 60 de pacienti, la Roma, publicat in revista medicala Spine, pacientii care au beneficiat de terapia cu ozon au fost de doua ori mai numerosi decat cei din grupul de control.

“Injectiile cu ozon, care reprezinta un risc invaziv minim, par sa anuleze durerea intr-un mod eficient si sigur si sa reduca atat gradul de invaliditate, cat si necesarul de analgezice prescrise“, au declarat cercetatorii de la Departamentul de stiinte neuronale, fiziomedicina si reabilitare din Roma.

Medicii italieni considera ca tratamentul cu ozon este eficient deoarece el reduce concentratia de prostaglandin – un grup de compusi lipidici din organism care declanseaza inflamatiile si aparitia durerii. Injectiile cu ozon conduc la o reducere a tesutului de disc spinal, care, in acest fel, nu mai reduce asupra nervilor din jur.

Intre timp, noile studii din acest domeniu sugereaza faptul ca pacientii care sufera de dureri de spate mostenesc aceasta afectiune de la rudele si parintii lor.

Dupa ce au studiat dosarele medicale a 1.264 de pacienti suferind de dureri in partea de jos a coloanei, cauzate de hernia de disc, cercetatorii de la University of Utah School of Medicine din Statele Unite ale Americii au constatat ca daca o persoana are un parinte sau un frate care a suferit de aceasta boala, atunci acea persoana este de patru ori mai expusa riscului de a suferi ea insasi de aceeasi maladie.

Aceasta afectiune ar putea fi cauzata de o anumita infirmitate mostenita ce se manifesta la nivelul structurii discurilor spinale. Studiul cercetatorilor americani a fost publicat in revista medicala Journal Of Bone And Joint Surgery.

Sursa: www.mediafax.ro

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: